Akcesoria do deserów są niezastąpionym atrybutem w kuchni każdej pani domu. Eleganckie i solidne przyrządy odmienią proces przygotowywania słodkości, w który - dzięki poręcznym i łatwym w użyciu gadżetom - mogą zaangażować się również dzieci.
Jakie akcesoria do deserów przydadzą się w każdym domu?
W domach miłośników wypieków powinny znaleźć się podstawowe akcesoria do deserów przydatne na każdym etapie pieczenia - porządny wałek, automatyczne sitko, które eliminuje ryzyko powstawania grudek w cieście, miarki kuchenne, silikonowe szpatułki do mieszania, a także szereg blaszek i foremek do ciasteczek. Klasyczne blaszki (okrągłe i prostokątne) warto uzupełnić o wyszukane wykrawacze do ciast, np. foremki serduszka, w formie gwiazdek, nutek lub świątecznych aniołków. Do prezentacji wypieków sprawdzą się szykowne patery lub ozdobne talerzyki, a do transportu i przechowywania - pojemniki na desery np. duże pudełko PARTY.
Co wchodzi w skład akcesoriów do deserów?
Dekorowanie smakołyków jest jedną z najprzyjemniejszych faz pieczenia. Akcesoria cukiernicze takie jak dekoratory do ciast sprawią, że zwykły wypiek zmieni się w prawdziwe dzieło sztuki - takie, którym zachwycą się zarówno domownicy, jak i goście. W tym celu warto sięgnąć po profesjonalne rękawy cukiernicze z tylkami, wymiennymi końcówkami, dzięki którym stworzysz unikatowe wzory z kremów. Mówi się, że im więcej tylek, tym lepiej. W ofercie maleomi znajdziesz zestaw dla początkujących, silikonowy rękaw z 5 tylkami, i coś dla bardziej zaprawionych cukierników - rękaw z 26 różnymi końcówkami.
W kuchni warto posiadać przynajmniej dwa rękawy cukiernicze - zwłaszcza, jeśli lubisz ozdabiać wypieki kremami o różnych konsystencjach i kolorach. Ciekawą alternatywą do zdobienia może być dekorator z dyszami lub specjalny długopis do deserów, który umożliwia formułowanie precyzyjnych, cieniutkich bądź grubych linii.
Czym wyróżniają się dobre akcesoria do deserów?
Dobre akcesoria do deserów to takie, które będą praktyczne, łatwe do utrzymania w czystości i posłużą przez lata. Pod tym kątem warto wybierać przyrządy wykonane z wysokojakościowych surowców, które można myć w zmywarce.
Dobierając akcesoria, zwróć uwagę na ich konstrukcję. Elementy ze stali nierdzewnej lub tworzyw sztucznych są wysoko wytrzymałe i odporne na wilgoć. Zastanów się, jak będziesz podawać desery w pucharach. Może zamiast eleganckich, szklanych pucharków lepszym wyborem będzie połyskliwy akryl, który nie zbije się i nie zarysuje? Do nadziewania eklerów i ptysi sprawdzi się silikonowy worek cukierniczy, odpowiednio duży, by pomieścić krem i nieprzeciekający. Dobrym rozwiązaniem są także gadżety z ceramiki, np. skrawacz do czekolady, która izoluje ciepło, a tym samym nie dopuszcza do roztopienia posypki i ubrudzenia dłoni.
Polecane akcesoria do deserów
Akcesoria cukiernicze dzielą się na te przeznaczone do gorących wypieków i deserów podawanych na zimno. Do serwowania parujących jeszcze ciast, sufletów czy pieczonych owoców najlepsze będą ceramiczne formy i ramekiny do zapiekania. Do takich wypieków świetnie pasują posypki różnego typu: czekoladowe, kokosowe, z cukru pudru czy drobno zmielonych orzechów, które z łatwością stworzysz przy pomocy sitka do zdobienia.
Do zimnych słodkości zaliczymy, uwielbiane latem, serniki, lody w pucharkach i desery w szklance takie jak galaretka czy jogurt z owocami. Można je podawać w szklanych lub akrylowych pucharach, miseczkach bądź salaterkach. Do nabierania i porcjowania dobrze sprawdzi się łyżka do lodów, a niebanalne dodatki do lodów - posypki i polewy - wykonasz dzięki sitkom, skrawaczom do czekolady czy długopisom do dekorowania.