Jak przygotować posiłki do pracy? Nasze porady

Wiele osób nie wie, jakie dania przygotowywać do pracy. Jeśli jesteś jedną z nich, koniecznie zapoznaj się z naszym dzisiejszym artykułem, w którym podpowiadamy, jak planować posiłki, które można zabrać z sobą do plecaka czy torby.

Planowanie posiłków do pracy

Uspokajamy! By przygotowywać pyszne i aromatyczne potrawy do pracy, nie musisz wstawać godzinę wcześniej z łóżka i każdego dnia z rana stać nad kuchenką. Kluczem do sukcesu jest odpowiednia organizacja i wprowadzenie w życie niewielkich zmian.
Przede wszystkim warto z tygodniowym wyprzedzeniem planować swój jadłospis do pracy: tworzyć listę niezbędnych produktów i robić duże zakupy, by potrzebne do przyrządzania pysznych dań składniki mieć zawsze pod ręką. Posiłki do pracy przyrządzaj dzień wcześniej, a jeśli rodzaj dania na to pozwala – nawet 2-3 dni przed ich zabraniem do biura. Zapakowane w pojemniki na żywność i przechowywane w lodówce zachowają swój smak i aromat, a nam pozwolą zaoszczędzić odrobinę czasu.
Dobrze zaplanowany posiłek do pracy powinien być również prosty i szybki w przygotowaniu, ale o tym, w jaki sposób komponować lunchbox i co zabierać ze sobą do pracy, dowiesz się w dalszej części artykułu.

Co jeść w pracy?

Zatroszcz się o to, by Twoje posiłki były odpowiednio zbilansowane. Co to oznacza? Otóż połowę ich objętości powinny stanowić warzywa, najlepiej te sezonowe, dojrzewające w naturalnym słońcu i zawierające moc witamin i minerałów. Obok warzyw, mniej więcej w równych proporcjach, należy pamiętać o produktach węglowodanowych w postaci pieczywa pełnoziarnistego, kaszy, ryżu czy pełnoziarnistego makaronu. Kolejną grupę stanowią produkty bogate w białko, których doskonałym źródłem jest chude mięso, ryby, nabiał i jajka. Dzięki tak zachowanej równowadze posiłek do pracy zagwarantuje nam uczucie sytości na wiele godzin, doda sił i energii do działania, a jednocześnie pozwoli na dostarczenie organizmowi cennych składników odżywczych niezbędnych do jego prawidłowego funkcjonowania. Samodzielnie przygotowane potrawy pozwalają kontrolować nie tylko ilość, ale przede wszystkim jakość spożywanego jedzenia. Nie wiesz, jakie posiłki zabierać ze sobą do pracy? Rzuć okiem na naszą listę i zainspiruj się!
• jogurt naturalny z bakaliami
• owsianka z owocami
• sałatka z grillowanym kurczakiem, pomidorem, serem feta i prażonymi pestkami słonecznika
• sałatka z tuńczykiem, pomidorami i jajkiem
• sałatka z orzechami włoskimi, pomarańczą i serem blue
• kasza jaglana z pieczonym burakiem, świeżym szpinakiem i kozim serem
• roladki z tortilli z szynką i serem
• gulasz węgierski
• leczo
• spaghetti z sosem pomidorowym
• placki z cukinii z sosem jogurtowo – czosnkowym
• ulubione zupy
Poza tym zabieraj ze sobą zdrowe przekąski w postaci orzechów, pestek dyni i słonecznika, chipsów warzywnych lub owocowych czy owoców i pokrojonych warzyw, po które będziesz mógł sięgnąć, gdy dopadnie Cię nagły głód lub potrzeba pochrupania czegoś smacznego.
Funkcjonalne i niezastąpione do przechowywania i przenoszenia żywności do pracy – lunchboxy i termosy obiadowe Już wiesz, jak planować posiłki i co zabierać ze sobą do pracy. Przyszedł zatem czas, by przyjrzeć się bliżej pojemnikom, w których bez obawy o wylanie czy zgniecenie poszczególnych produktów możesz transportować posiłki do pracy.
Lunchboxy, czyli pudełka do przechowywania i bezpiecznego przenoszenia żywności to idealne pojemniki na obiad czy drugie śniadanie do pracy. Ich wybór jest tak duży, że z łatwością znajdziesz model idealnie dostosowany do swoich potrzeb. Sprawdź, jakie lunchboxy oferuje nasz sklep internetowy.
• Jednokomorowe pudełka – doskonałe do przenoszenia kanapek czy drobnych przekąsek w postaci warzyw i owoców. Z racji tego, że nie posiadają przegródek, można w nich transportować tylko jeden rodzaj posiłku czy produktu.
• Lunchboxy z przegródkami – pudełko na lunch z przegródkami to idealne rozwiązanie dla osób, które chcą zabierać ze sobą do pracy, zarówno pełnowartościowy posiłek, jak i zdrowe przekąski, np. sałatkę i orzechy. Dzięki praktycznym przegródkom nie musisz martwić się, że poszczególne produkty wymieszają się ze sobą.
• Bento boxy – to wielopoziomowe pojemniki z przegródkami, które pomieszczą różne rodzaje posiłków. Złożony z kilku poziomów, funkcjonalny bento box to idealne rozwiązanie dla osób zabierających ze sobą do biura zarówno śniadanie, przekąski, jak i obiad. Na dolny poziom zapakuj, np. pożywną jaglankę na lunch i świeże owoce, a na górę – warzywną zapiekankę na obiad.
• Pojemniki na kanapki – to specjalne pudełka, które są niższe od tradycyjnych lunchboxów. Zostały tak zaprojektowane, by pomieścić standardowych rozmiarów kanapkę bądź bułkę, bez obawy o ich zgniecenie.
• Pudełka na sałatki – jeśli jesteś fanem zdrowych i pożywnych sałatek, musisz wyposażyć się w praktyczny, pojemny i szczelny lunchbox na sałatki w zestawie z pojemniczkiem na sos i sztućce. Taki pojemnik, dodatkowo składający się z dwóch poziomów, ma w swojej ofercie marka Sistema. Do dolnego pudełka możesz zapakować sałatę, do górnego pyszne dodatki, a całość wymieszać i polać sosem bezpośrednio przed spożyciem.
• Pojemniki na jogurt – składają się z dwóch komór. Do dolnej wlewamy jogurt, natomiast do górnej wrzucamy ulubione dodatki – świeże lub suszone owoce, orzechy, musli czy granolę. Dorzucenie pysznych dodatków tuż przed zjedzeniem jogurtu sprawia, że pozostają one pyszne, świeże i chrupiące.
• Lunchboxy na półpłynne posiłki – marzysz o pysznej owsiance na lunch lub aromatycznej zupie na obiad, ale nie masz pomysłu, jak je przetransportować? I na to są sposoby! Wystarczy, że zaopatrzysz się w całkowicie szczelny i wygodny w użytkowaniu kubek na zupę. Wybierz jednak taki model, który można używać w kuchence mikrofalowej, dzięki czemu podgrzejesz swoje danie bez konieczności brudzenia innych naczyń.
Jeśli zaś chcesz spożywać ciepłe posiłki w pracy, ale nie masz możliwości ich podgrzania w kuchence mikrofalowej, zamiast lunchboxu wyposaż się w dobry termos obiadowy, który utrzyma odpowiednią temperaturę dania przez wiele godzin.
• Termosy obiadowe doskonale utrzymują pożądaną przez nas temperaturę przechowywanego w nim pożywienia, dzięki czemu możemy cieszyć się pyszną zupą, owsianką czy gulaszem nawet w pracy. To świetna alternatywna dla tradycyjnych lunchboxów w szczególności, gdy mamy już dość tradycyjnych kanapek i chcemy posilić się czymś rozgrzewającym i pożywnym. Trzeba jednak podkreślić, że w termosie można przechowywać nie tylko ciepłe, ale również zimne potrawy.
• Termos o pojemności 500 ml wydaje się być idealnym pojemnikiem dla jednej osoby do pracy. Jeśli jednak zależy Ci na tym, by w biurze zjeść i zupę, i drugie danie, warto rozważyć zakup termosa wielopoziomowego. Przed kupnem konkretnego modelu zwróć uwagę na materiał i jakość wykonania. Najlepiej postawić na termos ze stali nierdzewnej, który odznacza się wytrzymałością, trwałością i odpornością na uszkodzenia, a także nie pochłania zapachów i długo utrzymuje ciepło. Doskonałym przykładem takiego produktu jest innowacyjny termos Thermos King. Wykonany w specjalnej technologii stalowego wkładu próżniowego Thermax ® utrzymuje ciepło i zimno aż do 24 godzin.
Warto poświęcić odrobinę czasu na samodzielne przygotowywanie posiłków do pracy, by móc w ciągu dnia móc posilić się zdrowym, pysznym i pożywnym posiłkiem.