Jak przygotować tort – nasze wskazówki

Urodziny, imieniny, rocznice – okazji, by przygotować tort jest naprawdę sporo. Wiele osób zadaje sobie jednak pytanie, jak upiec puszysty biszkopt, jak wyczarować rozpływający się w ustach krem i wreszcie – jak stworzyć zaskakujące i efektowne dekoracje na torcie? Odpowiedzi na wszystkie nurtujące Cię pytania dotyczące pieczenia tortu, znajdziesz w naszym dzisiejszym artykule.

Krok 1: Przygotowanie bazy do tortu, czyli jak upiec biszkopt idealny?

Tradycyjny biszkopt do tortu składa się tylko z trzech składników: jajek, cukru i mąki. W zależności od przepisu można go jednak wzbogacić o dodatki, takie jak kakao czy aromaty do ciasta. Niektórzy dodają też proszek do pieczenia. Nie jest to jednak składnik niezbędny, ponieważ biszkopt rośnie dzięki jajkom. No właśnie, jajka! To najważniejszy składnik biszkoptu, decydujący o powodzeniu wypieku. Przede wszystkim muszą być świeże. Do ciasta biszkoptowego zawsze dodawaj jajka w temperaturze pokojowej. Dlatego na 2 godziny przed przystąpieniem do pracy – wyjmij je z lodówki. Dzięki temu masa jajeczna będzie pulchna i doskonale napowietrzona, a to spowoduje, że biszkopt będzie puszysty i nie opadnie po wyjęciu z piekarnika. Z kolei mąkę należy uprzednio przesiać, by nie obciążyła naszego ciasta.
To tyle teorii! Najwyższa pora zakasać rękawy i brać się za pieczenie biszkoptu. Wcześniej jednak przygotuj odpowiednią blachę do pieczenia. Tortownica, jak sama nazwa wskazuje, to forma przeznaczona do przygotowywania tortów. Szeroki wybór tortownic w różnych kształtach i rozmiarach znajdziesz w ofercie marki Kaiser i Pavonidea.
Poniżej przedstawiamy przepis na klasyczny biszkopt na tort z 6 jaj. Z podanych składników otrzymamy biszkopt o średnicy 26 cm i około 6 cm wysokości.
Składniki:
• 6 jajek
• ¾ szklanki drobnego cukru do wypieków
• 1 szklanka mąki pszennej tortowej
• 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Wszystkie składniki musza być w temperaturze pokojowej. Do jednej miski przesiej obie mąki. Białka oddziel od żółtek. To zadanie będzie łatwiejsze, jeśli wyposażysz się w separator do jajek. Białka ubij na sztywną pianę, uważając jednak, by ich nie przebić. Zaleca się ubijać pianę przy pomocy trzepaczki, a nie miksera. Dzięki temu lepiej napowietrzymy masę. Szeroki wybór akcesoriów usprawniających pieczenie ma w swojej ofercie marka Brabantia. Pod koniec ubijania dodaj cukier, a następnie – pojedynczo żółtka, cały czas ubijając masę jajeczną. Kiedy masa stanie się puszysta, wsyp przesiane mąki. Delikatnie wmieszaj je w masę, najlepiej przy użyciu silikonowej szpatułki. Przygotowujemy tortownicę – jej dno wykładamy papierem do pieczenia, po czym wylewamy ciasto na blachę. Formę z biszkoptową masą wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni Celsjusza i pieczemy przez około 35 minut do tzw. suchego patyczka. Wierzch biszkoptu powinien być lekko przyrumieniony. Po upieczeniu wyjmij blachę z gorącym biszkoptem z piekarnika i upuść ją z wysokości około 40-50 cm na podłogę. Dzięki temu prostemu trikowi, nagromadzona w cieście para zostanie odprowadzona i nie dojdzie do jej skroplenia wewnątrz ciasta, a w konsekwencji do jego opadnięcia. Ponownie włóż biszkopt do gorącego, ale wyłączonego piekarnika i poczekaj, aż całkowicie ostygnie. Po ostudzeniu, oddziel nożykiem boki biszkoptu od formy i przełóż go na paterę. Biszkopt podziel na 3 równe blaty, najlepiej przy pomocy noża strunowego.

Krok 2: Wnętrze tortu, czyli jak wyczarować pyszny krem?

Wbrew pozorom przygotowanie wyśmienitego, rozpływającego się w ustach kremu do tortu nie jest pracochłonne i nie wymaga specjalnych zdolności cukierniczych. Jednak, by masa była jednocześnie lekka, puszysta i stabilna, przy jej przyrządzaniu, trzeba kierować się kilkoma prostymi zasadami.
Klasyczne masy do tortu powstają na bazie śmietanki kremówki, do której, w zależności od konkretnego przepisu, dodaje się rozmaite składniki. W przeciwieństwie do biszkoptu, składniki na krem do tortu muszą być dobrze schłodzone. W pierwszej kolejności należy ubić na sztywną masę śmietanę i dopiero po tym, dodawać pozostałe produkty. Śmietanową masę najlepiej ubijać mikserem lub przy pomocy robota planetarnego.
Poniżej przedstawiamy sprawdzony i niezwykle smakowity przepis na krem do tortu z bitej śmietany i serka mascarpone.
Składniki:
• 500 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
• 500 g serka mascarpone
• 1 laska wanilii
• 3 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Śmietanę przełóż do dużej miski. Dodaj ziarenka wyciągnięte z laski wanilii i przesiany cukier puder. Miksuj, zaczynając od najniższych obrotów i stopniowo zwiększaj prędkość. Gdy śmietana będzie ubita, dodaj serek mascarpone i krótko zmiksuj. Krem jest gotowy, kiedy wszystkie składniki są ze sobą połączone, a jego konsystencja przypomina bardzo dobrze ubitą śmietanę. Smak przygotowanego kremu, możemy wzbogacić, dodając do niego, np. roztopioną czekoladę, masę kajmakową, owocowy dżem, wiórki kokosowe itp. Tak przygotowanym kremem przekładamy biszkopt przy pomocy szpatułki cukierniczej. Pamiętajmy jednak o wcześniejszym jego nasączeniu, np. wodą i likierem owocowym czy kawą i alkoholem, a w wersji dla dzieci – wodą, sokiem z cytryny i cukrem pudrem lub herbatą i cukrem.

Krok 3: Oczaruj gości wyglądem swojego wypieku, czyli jak udekorować tort?

Przed nami największe wyzwanie, czyli dekorowanie tortu. By ułatwić sobie to zadanie a powstałe ozdoby zachwycały swym wyglądem – wyposaż się w akcesoria do dekoracji tortu.
• Szpryca do dekoracji wypieków
Ozdabianie tortów przy pomocy szprycy nikomu nie powinno przysporzyć większych problemów. Wystarczy, że napełnisz ją kremem, nałożysz wybraną przez siebie końcówkę i zaczniesz dekorować tort. Dostępne w zestawie tylki, czyli końcówki do dekoracji przybierają rozmaite kształty, np. kwiatki, gwiazdki, wstążki i wiele innych.
• Szablony do dekoracji tortów
Dzięki szablonom, możemy na naszym torcie wyczarować niesamowite wzory z cukru pudru, kakao czy startej czekolady.
• Packa cukiernicza
W ostatnim czasie dużą popularnością cieszą się torty ozdabiane masą cukrową. Jej przygotowanie wcale nie jest skomplikowane. Wystarczy jedynie połączyć ze sobą dużą ilość cukru pudru, odrobinę wody, glukozy oraz żelatyny. Dzięki plastycznemu lukrowi możemy stworzyć tort w kształcie kwiatka, serca, auta, ulubionego bajkowego bohatera, a nawet facebookowego kota Pusheen! Jednak, by ciasto perfekcyjnie prezentowało się na naszym stole, trzeba zadbać o wyrównanie masy cukrowej. Sprzętem, który nam to umożliwi jest właśnie packa cukiernicza.
• Zestaw szpatułek do dekoracji
Rzeźbienie w masie cukrowej i kremie jeszcze nigdy nie było tak proste! Przy pomocy zestawu szpatułek, możesz stworzyć na torcie wiele efektownych wzorów.
• Pisak do dekorowania ciast
Na torcie nie może zabraknąć życzeń dla jubilata. W ich napisaniu pomoże nam specjalny pisak. Wystarczy, że napełnimy go odrobinę rzadszym lukrem i tuż przed podaniem tortu na stół, wykonamy odpowiedni napis.
O przygotowaniu idealnego tortu wiesz już chyba wszystko! Wystarczy jedynie dobra forma do pieczenia, kilka funkcjonalnych gadżetów kuchennych ułatwiających proces tworzenia tortu i zastosowanie się do naszych wskazówek, by wyczarować wypiek, który zachwyci swym smakiem i wyglądem każdego.