Które zioła uprawiać w domowym ogródku?

Spaghetti Bolognese z oregano, młode ziemniaki z koperkiem, twarożek ze szczypiorkiem, woda z cytryną i miętą – czy jest ktoś, kto nie uwielbia smaku i aromatu świeżych ziół? Wcale nie musisz mieć domu z ogrodem, by aromatyczne zioła zawsze były na wyciągnięcie ręki. Z powodzeniem możesz wyhodować swój wymarzony ogródek w domowym zaciszu. Wystarczą tylko nasionka, ziemia, doniczka i odrobina chęci. Podpowiadamy, jakie zioła uprawiać w domu i... w jaki sposób to robić.

Które zioła można uprawiać w domu?

Idealne do uprawy w domu są następujące gatunki ziół:
• Oregano – nie może go zabraknąć w pizzy, spaghetti czy lasagne. To zioło, które idealnie podkreśla smak potraw z pomidorami, owocami morza oraz duszoną wołowiną i cielęciną. Oregano wykazuje korzystne działanie dla układu trawiennego w organizmie; łagodzi wzdęcia, pomaga zwalczyć zgagę i niestrawność.
• Lubczyk – charakteryzuje się niezwykle intensywnym smakiem, dlatego należy być ostrożnym w przyprawianiu nim dań, bowiem może zdominować smak całego posiłku. Lubczyk jest doskonały do zup, szczególnie rosołu, grochówki i kremu z czerwonej soczewicy. Urozmaica smak ryb, sałatek oraz sosów, szczególnie mięsnych i pomidorowych. Ponadto reguluje procesy trawienne organizmu i jest skutecznym afrodyzjakiem.
• Kolendra – ma silny, aromatyczny, lekko anyżowy zapach. To idealny dodatek do dań rybnych, warzywnych i owoców morza. Wzbogaca także smak zup i potraw mięsnych, w szczególności drobiu i wołowiny. Kolendra wykazuje też wiele właściwości zdrowotnych, m.in. łagodzi objawy niestrawności i wzdęć, oczyszcza organizm z toksyn, a także działa uspokajająco.
• Bazylia – posiada intensywny, korzenno-kwiatowy zapach i delikatnie cytrynowy posmak. To zioło, które idealnie komponuje się z pomidorami. Wspaniale podkreśla smak potraw mięsnych, jak i warzywnych. W małych ilościach bazylię dodaje się też do deserów. Przed dodaniem świeżych liści do potrawy, warto je uprzednio rozetrzeć w palcach, by wydobyć z nich cały aromat. Bazylia uznawana jest za roślinę, która przynosi szczęście i poprawia nastrój.
• Mięta – charakteryzuje ją mocny aromat. Idealna do sosów, sałatek, deserów i napojów. Woda z miętą skutecznie gasi pragnienie, a także wspaniale orzeźwia. Mięta znana jest też ze swych prozdrowotnych właściwości. Korzystnie wpływa na układ trawienny, niweluje wzdęcia i zaparcia, działa rozkurczająco, a także zwiększa wydzielanie żółci.
• Szczypior – cechuje go delikatny smak. Doskonale pasuje do sałatek, gulaszów i zup. Posypuje się nim gotowe dania, np. twarożki, jajecznice, młode ziemniaki czy kanapki.
• Koper – łodyga i liście wydzielają dość silny, lekko słodki zapach, z kolei w smaku są delikatnie gorzkie. To wyśmienity dodatek do ziemniaków czy sosów jogurtowych. Wspaniale podkreśla smak ryb – pstrąga i łososia, zup, a także jajek i twarożku.
• Melisa – to zioło o świeżym, cytrusowym zapachu, które z powodzeniem można dodawać zarówno do słodkich, jak i pikantnych dań, po to by nadać im wyjątkowego, orzeźwiającego smaku. Wspaniale komponuje się z sałatkami, owocowymi napojami i sorbetami. Melisa wykazuje właściwości uspokajające. Można ją stosować w celu zmniejszenia stresu i napięcia nerwowego, a także w przypadku migreny, zaburzeń lękowych czy bezsenności.

W jaki sposób uprawiać zioła w domu?

Zioła najlepiej uprawiać poprzez wysiew nasion, które w początkowym etapie należy wysiać do małych naczyń, np. do niewielkich doniczek czy opakowań po jogurtach z otworami w dnie. Dzięki temu nadmierna ilość wody pozostała po podlewaniu zostanie bez problemu odprowadzona.
Po podrośnięciu siewek przesadzamy je do większych, właściwych doniczek, które wypełniamy ziemią doniczkową, wymieszaną dla rozluźnienia z piaskiem. Zioła potrzebują dużo wilgoci, dlatego należy pamiętać o ich systematycznym nawadnianiu, bowiem przesuszone roślinki już nie odżyją. Nie będziemy musieli się jednak o to obawiać, jeśli posadzimy je do doniczek Rosti Mepal, które nie dość, że wspaniale ozdobią Twoją kuchnię, to jeszcze posiadają prosty, choć niezwykle praktyczny system nawadniający w postaci bawełnianego sznurka. Jedyne co musisz zrobić, to wlać do podstawki wodę, a rośliny same będą pobierały tyle wilgoci, ile im będzie potrzeba.
Świetnym momentem na siew nasion jest marzec, wówczas dzień jest na tyle długi, że rośliny będą miały zapewnioną wystarczającą ilość słońca. Doniczki z ziołami najlepiej postawić na parapecie w nasłonecznionym miejscu i regularnie je odwracać, żeby światło słoneczne równomiernie docierało do każdej jej części. Zioła najlepiej rosną w temperaturze 15-20°C, preferują świeże powietrze, jednak nie tolerują gwałtownych zmian temperatury i przeciągów.
Smaku i aromatu świeżych ziół nie jest w stanie zastąpić żadna przyprawa. Dlatego warto stworzyć w swoich czterech kątach miniogródek i na co dzień rozsmakowywać się w potrawach przyprawionych wspaniale pachnącymi ziołami.