Leniwa niedziela? Inspiracje śniadaniowe

Niedziela to jedyny dzień w tygodniu, w którym większość z nas nie idzie do pracy i może cieszyć się błogim lenistwem. Warto go rozpocząć od przygotowania smakowitego i sycącego śniadania, które zjedzone w gronie najbliższych poprawi nam humor i naładuje pozytywną energią na dalszą część dnia. Poniżej przedstawiamy garść śniadaniowych inspiracji w sam raz na leniwą niedzielę.

Leniwe, niedzielne śniadanie – zaserwuj je po królewsku!

W tygodniu zwykle nie mamy czasu na celebrację śniadań. Najczęściej pomiędzy prysznicem a ubieraniem się zjadamy przygotowaną w pośpiechu kanapkę i nie ma mowy o tym, by zjeść spokojne śniadanie przy stole w towarzystwie gorącej, aromatycznej kawy. I choć dobrze wiemy, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, zapewniający energię na długi czas, przyspieszający procesy trawienne, zapobiegający napadom głodu i poprawiający samopoczucie – często bagatelizujemy jego wagę.
Dopiero w weekend możemy odetchnąć, zrzucić ze swoich barków ciężar obowiązków towarzyszących nam w ciągu tygodnia, zasiąść do stołu i wspólnie z najbliższymi zjeść królewskie śniadanie. Zadbaj nie tylko o smakowite i pożywne dania, ale też o odpowiednią aranżację stołu. Stylowa zastawa stołowa, dobrej jakości zestaw sztućców, porcelanowe filiżanki, elegancki dzbanek do herbaty, świeże kwiaty w wazonie – wszystkie te elementy sprawią, że wspólny posiłek będzie smakował jeszcze lepiej, a my dobrze rozpoczniemy ten dzień.
  • Oczekiwanie na dostawę
    Dodaj do koszyka
    51,00 zł
  • Oczekiwanie na dostawę
    Dodaj do koszyka
    95,01 zł
  • Oczekiwanie na dostawę
    Dodaj do koszyka
    439,00 zł
  • Oczekiwanie na dostawę
    Dodaj do koszyka
    139,00 zł

Naleśniki – propozycja dla prawdziwych łasuchów

Świeżo wysmażone naleśniki to idealna propozycja na pożywne i pełnowartościowe niedzielne śniadanie dla całej rodziny! Warto przygotować je na kilka sposobów, zarówno na słodko i na słono tak, by trafić w gusta wszystkich domowników.
Jak przygotować idealne naleśniki? Sekret tkwi w przyrządzeniu dobrego ciasta, ale też odpowiedniej patelni do smażenia naleśników. Poniżej przedstawiamy Ci garść porad, które sprawią, że zaserwowane przez Ciebie placki będą pyszne, doskonale wysmażone i nikt im się nie oprze!
Przed dodaniem mąki do ciasta, przesiej ją przez sito. Dzięki temu naleśniki będą delikatniejsze. Do gotowego już ciasta możesz dodać wody gazowanej – puszyste naleśniki gwarantowane!
Po dokładnym wymieszaniu składników, daj ciastu odpocząć. Odstaw je na co najmniej 30 minut. Ten trik sprawi, że ciasto uzyska doskonałą konsystencję, a składniki idealnie się ze sobą zwiążą.
Ciasto to jedno, ale tajemnicą udanych placków jest wysokiej jakości patelnia! Odpowiednio niska i płytka patelnia do naleśników usprawni nam ich smażenie. Idealnym produktem do przyrządzania naleśników jest patelnia Moneta z nieprzywierającą powłoką, gwarantująca równomierne smażenie placków bez przypaleń.
Przy smażeniu, zamiast każdorazowego smarowania patelni olejem, możesz dodać odrobinę tłuszczu do ciasta. Kiedy brzegi ciasta zaczną odstawać od patelni to znak, że naleśnika trzeba przewrócić na drugą stronę. To zadanie niewątpliwie ułatwi Ci łopatka kuchenna JOIE MSC.
Skoro już wiesz, jak zrobić dobre ciasto i usmażyć idealne placki, nadszedł czas, by poznać podstawowy przepis na naleśniki.
Składniki:
•3 szklanki mąki pszennej
•3 jajka
•2 szklanki mleka
•1,5 szklanki wody gazowanej
•szczypta soli
Powyższe składniki dobrze ze sobą połącz i odstaw na 30 minut. Po tym czasie rozgrzej na patelni do naleśników odrobinę tłuszczu i wlej odpowiednią ilość ciasta. Kiedy ciasto zacznie odchodzić od brzegów i nie będzie już płynne – przewróć placka na drugą stronę. Gdy naleśniki z obu stron uzyskają złocisty kolor, zdejmij je z patelni i podawaj na stół.

Zdrowe i smaczne – jajka na śniadanie

Jajka to produkt uwielbiany niemal przez wszystkich. Nie ma co się temu dziwić – smakują wyśmienicie, a dodatkowo można z nich przyrządzić wiele różnorodnych, smakowitych potraw, które przypadną do gustu całej rodzinie. Jednak najistotniejsze w nich jest to, że stanowią bogactwo składników odżywczych tak ważnych dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jajka to źródło cennego białka, witamin – A, D, E, K i witamin z grupy B oraz minerałów – łatwo przyswajalnego żelaza, a także magnezu, wapnia, fosforu, cynku jodu i selenu. Oprócz tego zawierają dwa niezwykle ważne dla naszego wzroku przeciwutleniacze – luteinę i zeaksantynę, które poprawiają widzenie, a także chronią przed zwyrodnieniem plamki żółtej. Poza tym mają mało kalorii, wspierają odchudzanie i dają uczucie sytości na długo. Jajko zjedzone o poranku dostarczy naszemu organizmowi niezbędnych substancji odżywczych na cały dzień. To doskonały sposób na pożywne i zdrowe śniadanie.
Jeśli na Twoim stole często królują jaja w różnej postaci, koniecznie musisz wyposażyć swoją kuchnię w kieliszek do jajka, będący niezwykle funkcjonalnym gadżetem. Wystarczy, że gorące jajko ugotowane na miękko, pół miękko lub twardo zetniesz z wierzchu, po czym włożysz do przygotowanego wcześniej kieliszka. W tym niewielkim naczynku jajko stabilnie siedzi, a my możemy wygodnie je jeść, bez obawy o nagłe i niespodziewane wypadnięcie. Proste, a jakie użyteczne!
Poniżej przedstawiamy wyśmienity przepis na prawdziwie wykwintne i królewskie śniadanie z jajkami w roli głównej, tj. jajka po benedyktyńsku. I choć ich przygotowanie wydaje się nieco pracochłonne, warto pokusić się o ich przyrządzenie w leniwy, weekendowy poranek. Dla tego wybornego smaku i zachwytu domowników naprawdę warto poświęcić odrobinę swojego czasu!
Jajka po benedyktyńsku
Składniki (4 porcje):
•4 kromki chleba tostowego lub bułki pszennej
•4 plasterki wędzonej szynki, boczku lub bekonu
•4 jaja
•szczypiorek
•sól i pieprz
Składniki na sos holenderski (4 porcje)
•4 żółtka
•łyżka soku z cytryny
•sól, świeżo mielony biały pieprz
•100 g masła klarowanego
Przygotowanie jajek po benedyktyńsku rozpocznij od przyrządzenia sosu holenderskiego.
W rondelku rozpuść masło.
Do miski dodaj żółtka, sok z cytryny, sól i pieprz. Miskę umieść nad garnkiem z gotującą się wodą. Ubijaj żółtka na parze do momentu, aż zwiększą swoją objętość i staną się puszyste. Ściągnij miskę znad garnka i wolnym strumieniem wlej rozpuszczone i gorące masło, cały czas ubijaj jaja. Uzyskany sos powinien być puszysty i gęsty, i konsystencją przypominać majonez. Nadeszła pora, by ugotować jajka w koszulce. Do garnka wlej wodę na wysokość około 10 cm. Dodaj 1 łyżkę octu i szczyptę soli, po czym zamieszaj łyżką. Każde jajko wbij do osobnej miseczki. Po zagotowaniu się wody, delikatnie wlej pierwsze jajko i gotuj przez około 3 minuty do czasu aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne. Wyjmij je z wody i tak samo postępuj z pozostałymi jajkami. Szynkę, bekon lub boczek podsmaż na patelni. Tosty lub przekrojone na pół bułki opiecz w tosterze. Przygotuj talerze, na które kładź kolejno: chrupiące pieczywo, plasterek szynki, następnie jajko, a całość polej sosem holenderskim. Posyp szczypiorkiem, solą i pieprzem. Pycha!

Kolorowe bomby witaminowe, czyli sałatki

Sałatki za sprawą zawartych w nich warzyw i owoców stanowią bogactwo witamin i minerałów. Są pyszne i lekkostrawne, a ich przygotowanie nikomu nie powinno przysporzyć żadnego problemu. Niewątpliwą zaletą tego posiłku jest to, że można je przygotowywać na wiele różnych sposobów, dodając do nich przeróżne składniki. Skropione pysznym dressingiem sałatki dodadzą sił do działania i z pewnością zaspokoją nawet najbardziej wysublimowane podniebienia.
Poniżej przedstawiamy sprawdzony przepis na smakowitą, lekką i chrupiącą sałatkę z łososiem wędzonym, która każdego rozbudzi i naładuje pozytywną energią.
Sałatka z wędzonym łososiem, pomidorami i mozzarellą
Składniki (4 porcje)
•2 garście mixu sałat
•200 g wędzonego łososia
•2 kulki mozzarelli
•2 pomidory
•papryka
•podprażone na suchej patelni ziarna słonecznika
Składniki na dressing
•4 łyżki oliwy z oliwek
•2 łyżki soku z cytryny
•3 łyżki miodu
•sól i pieprz
Sałatkę rozpocznij od przygotowania dressingu. Dokładnie wymieszaj ze sobą oliwę, sok z cytryny i miód, po czym dodaj odrobinę soli i pieprzu. Pomidory umyj i pokrój w kostkę. Paprykę oczyść z nasion, umyj i pokrój w paseczki. Łososia i mozzarellę pokrój na cienkie plasterki. Do opłukanego i osuszonego mixu sałat dodaj pomidory i paprykę, wymieszaj. Sałatę z warzywami równomiernie rozłóż na talerze. Następnie połóż plastry łososia i mozzarellę. Sałatkę obficie polej dressingiem i posyp ziarnami słonecznika. Smacznego!
Warto choć raz w tygodniu zwolnić na chwilę i w gronie bliskich osób niespiesznie zjeść pyszne i pożywne śniadanie, które pobudzi, doda energii i poprawi wszystkim domownikom nastrój!