Naczynia żaroodporne do pieczenia i zapiekania – jakie formy ceramiczne i szklane oraz foremki warto wybrać?

Pieczenie ciasta, mięsa czy zapiekanki to prawdziwa sztuka, która bez odpowiedniego naczynia do piekarnika nie ma prawa się udać. Dlatego też przygotowaliśmy przegląd naczyń żaroodpornych. Sprawdźmy, jakie typy i rodzaje naczyń do pieczenia warto wybrać i dlaczego.

Jak wybrać odpowiednie naczynie żaroodporne – wielkość i przeznaczenie

Do wyboru mamy mnóstwo żaroodpornych naczyń do pieczenia. Na co więc się zdecydować? W każdym domu powinien znaleźć się chociażby podstawowy zestaw złożony z:

  1. dużego naczynia żaroodpornego do piekarnika, takiego jak brytfanna z pokrywą, w którym można łatwo przygotować np. mięsno-warzywną zapiekankę, pieczony schab czy rybę dla całej rodziny;
  2. zestawu niewielkich naczyń ceramicznych do zapiekania z pokrywą do zapiekania jednoosobowych porcji przypieczonych zapiekanek, pasztetów, zup, sufletów i deserów;
  3. niskich, porcelanowych form do słodkiej i słonej tarty,
  4. naczyń do zapiekania w piekarniku lasagne.

Jeśli lubimy przygotowywać słodkie wypieki, w naszej kuchni nie może zabraknąć foremek do pieczenia ciast. Niezastąpione będą:

  1. podłużna, prostokątna foremka, tzw. keksówka, która przyda się też jako forma do pieczenia chleba,
  2. forma kwadratowa do karpatek, serników i brownie, którą wykorzystamy również jako naczynie do lasagne,
  3. okrągła forma do pieczenia podstawy tortów, czyli po prostu tortownica,
  4. specjalna forma do pieczenia babki.

Naczynie do piekarnika – jakie sprawdzi się najlepiej?

Kiedy już wiemy, które naczynia do piekarnika będą nam potrzebne, pozostaje pytanie – jaki materiał sprosta najlepiej wysokiej temperaturze. Możemy wybrać:

  • szklane naczynia do piekarnika – zwróćmy uwagę na to, na jaką maksymalnie temperaturę ma odporność szkło. Zaletą szklanych naczyń żaroodpornych jest ich estetyka – zapiekanki, mięsa i inne pyszności prezentują się w nich smakowicie;
  • stal – bardzo dobrze sprawdzają się naczynia żaroodporne do piekarnika i foremki do pieczenia wykonane ze stali żaroodpornej, uzupełnione nieprzywierającą powłoką. Wystarczy pokryć je warstwą tłuszczu, aby ciasta i pieczenie nie przywierały. Plusem stali jest też to, że dobrze rozprowadza ciepło. Aby ciasto łatwiej wyjąć z naczynia, niektóre foremki do pieczenia mają odpinane dno lub rozpinaną obręcz;
  • żeliwo – zwykle są z niego wyrabiane tradycyjne brytfanny i garnki do pieczenia. Nieocenioną zaletą żeliwa jest to, że dzięki grubym ściankom nagrzewa się powoli i długo ochładza. Dzięki temu pieczone potrawy (zwłaszcza mięsa) dochodzą stopniowo i dłużej utrzymują odpowiednią temperaturę. Niektóre żeliwne brytfanny można używać nie tylko w piekarniku, ale i na kuchence, również indukcyjnej – warto szukać takiego modelu;
  • ceramika i kamionka – zaletą ceramiki jest estetyka – kamionkowe miseczki żaroodporne zachwycają ponadczasowym stylem retro.
  • silikon – formy silikonowe do pieczenia marki Pavoni to stosunkowa nowość w kuchni. O tym, czy są bezpieczne i skuteczne, w dalszej części artykułu.

Warto też sprawdzić przed zakupem, czy naczynie do piekarnika można myć w zmywarce, czy nadaje się do mikrofalówki i czy można w nim mrozić wypieki – zbiór takich udogodnień ułatwia codzienne eksperymentowanie w kuchni.

Silikonowe naczynia do zapiekania – czy silikon w kuchni jest bezpieczny?

Formy silikonowe mają wiele zalet. Nie wymagają użycia tłuszczu, ponieważ składniki nie przywierają do tego materiału. Nie mają porów, dlatego nie mogą się na nich osadzać reszki potraw i namnażać bakterie. Nie chłoną też zapachu pieczonych ciast i mięs. Większości żaroodpornych naczyń do pieczenia z silikonu można używać w mikrofalówce i zmywarce.

Czy to bezpieczny wybór? Kupując silikonowe formy, wybierajmy naczynia z atestami, wykonane z najwyższej jakości silikonu, które są przeznaczone do użytku w kuchni. Gdy się do nich przekonamy, pokochamy silikonowe naczynia za ich łatwość użycia i oryginalne kształty. Bezpieczną opcją jest zwłaszcza tzw. silikon platynowy, który jest antyalergiczny i odporny na działanie kwasów owocowych.

Formy do pieczenia i mniejsze foremki silikonowe – co z nich wyczarujemy oprócz muf finek?

Małe formy są dostępne w pełnej gamie kształtów. Co ciekawego można w nich przygotować? Oto kilka inspiracji:

  • w miniforemkach z silikonu można upiec małe babeczki na przyjęcie dla dzieci,
  • w foremkach do pieczenia ciastek z dziurką można przygotować donuty lub bajgle w stylu amerykańskim,
  • producenci naczyń oferują foremki do wypiekania bułeczek na hot-dogi,
  • dostępne są malutkie foremki do pieczenia magdalenek, makaroników, popcakes i innych niewielkich ciasteczek, którymi możemy zrobić wrażenie na naszych gościach,
  • w silikonowych naczyniach przygotujemy też własnoręcznie robione czekoladki,
  • prawdziwym hitem są formy z silikonu w bajecznych kształtach, np. domku, kotka, sukienki, jeżyka, sowy, z których wyczarujemy wymarzone torty na urodzinowe przyjęcie dla dziecka np. w tortownicy.

Miseczki ceramiczne – wszechstronne naczynie żaroodporne

Miseczki ceramiczne są idealne do przygotowywania i serwowania deserów typu crème brûlée, sufletów, tart czy słonych zapiekanek. Często z ceramiki wykonuje się naczynia z podgrzewaczem, idealne np. do przygotowywania sera na gorąco, czyli rozgrzewającego fondue. Bardzo praktycznymi produktami są naczynia do zapiekania dla jednej osoby – gotową minilasagne lub zapiekankę możemy wziąć do pracy i bezpiecznie odgrzać w mikrofalówce.

Czym jest ramekin i kokilka? I co można w nich przygotować?

Kokilka to naczynie klasycznej kuchni francuskiej. To niewielka, okrągła foremka ceramiczna. Może mieć gładkie lub pofalowane krawędzie. Inna nazwa kokilki to ramekin – często obie nazwy stosuje się wymiennie. Ramekiny i kokilki służą do przygotowywania sufletów, puddingów, crème brûlée i zapiekanek dla jednej osoby.

Dwa przepisy na jednodaniowe przysmaki zapiekane w naczyniu porcelanowym

Na koniec sprawdźmy, co można szybko przygotować w żaroodpornym naczyniu porcelanowym.

  1. Prosta zapiekanka warzywno-mięsna dla 4 osób: 2 cebule obieramy i kroimy w piórka, 2-3 marchewki w grubsze plastry, ok. 0,5 kg ziemniaków w grubszą kostkę. 2 duże filety z kurczaka kroimy w kawałki. Całość umieszczamy w naczyniu, zalewamy 50 ml oliwy z oliwek, dodajemy 2-3 łyżki stołowe ziół prowansalskich, po łyżce soli, pieprzu i słodkiej papryki. Mieszamy. Przykrywamy pokrywą, wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekamy pod przykryciem przez około godzinę.
  2. Lasagne na szybki obiad: 0,5 kg mielonego mięsa podsmażamy na patelni. Dodajemy pokrojone w kostkę cebulę i ząbek czosnku – smażymy do zeszklenia. Dolewamy 450 ml pomidorowej passaty. Doprawiamy szczyptą soli, pieprzu, oregano i bazylią. Na dno żaroodpornego naczynia do piekarnia wylewamy 50 ml passaty, następnie wykładamy je płatami lasagne. Na to kładziemy farsz, warstwę pokrojonej w plastry mozzarelli. Następnie znów płaty lasagne i kolejne warstwy według podanej kolejności. Nagrzewamy piekarnik do 180°C i wsadzamy naczynie na 25 minut.

 

Smacznego!