Rodzaje chlebaków – jak wybrać najlepszy produkt?

Chlebaki stanowi podstawowe wyposażenie każdej kuchni – przedłużają świeżość pieczywa i jednocześnie stanowią często element dekoracyjny kuchni. Na rynku istnieje multum produktów, które spełniają oczekiwania najbardziej wymagających odbiorców, zachwycając oryginalnym designem i wspaniale wpisując się w wystrój nowoczesnego wnętrza. Jaki chlebak wybrać? Przedstawiamy 3 najpopularniejsze rozwiązania, które można wykorzystać w swoim domu.

Chlebak ceramiczny, czyli najbardziej higieniczny

Chlebak ceramiczny, utrzymany w stylistyce retro, robi obecnie prawdziwą furorę w polskich domach – jest wyjątkowo praktyczny i łatwy w czyszczeniu. Pojemnik na chleb wykonany z ceramiki doskonale spełnia swoje podstawowe funkcje – nie pochłania zapachów i świetnie przedłuża świeżość chleba, bułek oraz innych produktów spożywczych – a wszystko to za sprawą właściwości materiału, z którego jest wykonany. Wyroby ceramiczne pomagają utrzymać stałą temperaturę wewnątrz pojemnika, dzięki czemu pieczywo nie wysycha szybko. Do tego ceramika pochłania wilgoć, dlatego przechowywane wewnątrz chlebaka produkty nie są narażone na szybkie powstawanie pleśni. Chlebaki ceramiczne są też zdecydowanie bardziej solidne niż zwykłe pojemniki wykonane z tworzywa sztucznego. Minusem może być oczywiście wrażliwość na uderzenia czy uszkodzenia mechaniczne. Żeby przez długi czas cieszyć się produktem w idealnym stanie, warto wybierać pojemniki ceramiczne z certyfikatami jakości lub pozytywnymi opiniami klientów. Również podczas zakupu należy dokładnie przyjrzeć się powierzchni chlebaka, żeby sprawdzić, czy nie ma na nim śladów odprysków lub pęknięć. Dobrym wyborem będą pojemniki na pieczywo marki Mason Cash, np. model Varsity, który doskonale chroni chleb przed wysychaniem, a do tego jest odporny na uszkodzenia.

Chlebaki ceramiczne to nie tylko produkty praktyczne i funkcjonalne. Dodatkową zaletę stanowi ich oryginalny wygląd, który znakomicie pasuje do wnętrz utrzymanych w stylu skandynawskim czy rustykalnym. W sklepach można znaleźć modele w kolorze białym lub utrzymane w pastelowej stylistyce produkty, które świetnie uzupełnią wystrój tradycyjnej kuchni.

Chlebak drewniany – czy przechowywanie w drewnie przedłuża świeżość pieczywa?

Poszukujesz czegoś bardziej tradycyjnego? Interesują Cię klasyczne chlebaki drewniane z otwieraną do góry pokrywą w formie żaluzji? Chociaż tego typu modele znamy z domów naszych babć, to jednak w ostatnich latach można zauważyć powrót do tradycyjnych rozwiązań w stylu retro. Chlebak drewniany jest wykonany z materiałów przyjaznych środowisku, a przechowywane w nim pieczywo przez długi czas zachowuje świeżość – jest chrupiące, aromatyczne i po prostu smaczne. Na rynku można także znaleźć chlebaki drewniane ze stalową pokrywą, które łączą tradycję z nowoczesnością i znakomicie wpisują się w wystrój modnego, minimalistycznego wnętrza. Tego typu modele charakteryzują się lekką i solidną konstrukcją, a ich użytkowanie jest niezwykle proste. Dużym zainteresowaniem cieszą się również chlebaki wykonane z drewna bambusowego, a także modele będące połączeniem drewna, tworzywa sztucznego oraz ceramiki, np. pojemniki Bread&Dip Denim. Jaki model wybrać? Na rynku dostępne standardowe chlebaki z pokrywką lub produkty, w których zastosowano jako pokrywkę drewnianą deskę do krojenia. Chlebak z deską to bardzo praktyczne rozwiązanie, na które decyduje się coraz więcej osób.

Chlebak metalowy – nowoczesny pojemnik na pieczywo

Metalowy pojemnik na pieczywo wykonany ze stali nierdzewnej to doskonały wybór dla wszystkich osób, które cenią wysoką jakość i elegancki design. Chlebak metalowy świetnie zabezpiecza pieczywo przed wysychaniem, nie pochłania zapachów i można go bez problemu umyć pod bieżącą wodą. Dodatkowym atutem jest odporność na uszkodzenia mechaniczne oraz negatywne działanie czynników zewnętrznych, np. wilgoci. Na rynku dostępnych jest wiele modeli pojemników metalowych – chlebaki ze stali malowanej proszkowo o błyszczącym lub satynowym wykończeniu, z ozdobnymi napisami „Bread”, praktycznymi uchwytami oraz tłoczonymi wzorami na ściankach. Na szczególną uwagę zasługują produkty marki Vintage Mayfair, które są wyposażone w pokrywę z drewna bambusowego, stanowiącą również deskę do krojenia. Minimalistyczny design sprawia, że chlebak doskonale prezentuje się w kuchni, a przemyślana konstrukcja i wysokiej jakości materiały gwarantują, że produkt będzie służył w nienagannym stanie przez długi czas.

Wybierając chlebak, warto zwrócić uwagę na to, czy jest wyposażony w antypoślizgowe stopki, które utrzymają go w miejscu i zagwarantują jego stabilność, a jednocześnie ochronią blat przed zarysowaniem. Zasada ta dotyczy wszystkich rodzajów pojemników na pieczywo – zarówno ceramicznych, jak i drewnianych czy metalowych.

Chcesz dowiedzieć się więcej na temat artykułów gospodarstwa domowego oraz wyposażenia wnętrza?