Świąteczne wypieki – jak je przygotować?

Na świątecznym stole, tuż obok karpia, pierogów z kapustą i grzybami czy barszczu z uszkami, nie może zabraknąć patery z samodzielnie przygotowanymi słodkościami. Aromatyczne i smakowite wypieki, pachnące korzennymi przyprawami, z dużą ilością orzechów i bakalii, oblane lukrem lub polewą czekoladową dodatkowo umilą magiczny czas świąt spędzany w gronie najbliższych. Jak przygotować bożonarodzeniowe wypieki?

Tradycyjne wypieki na Boże Narodzenie – pierniczki

Pierniczki świąteczne to nieodłączny element Bożego Narodzenia. Roznoszący się po całym domu zapach korzennych przypraw, którym pierniczki zawdzięczają swój niesamowity aromat, każdego wprowadzi w świąteczną, radosną atmosferę.
W ich pieczenie i ozdabianie warto zaangażować pociechy, które uwielbiają pomagać rodzicom w przygotowywaniu pysznych słodkości. Wykrawanie ciasteczek przy pomocy rozmaitych foremek to prawdziwa gratka dla każdego malca. W tym celu warto zakupić zestaw do pieczenia dla dzieci – jesteśmy przekonani, że każdy malec będzie zachwycony własną misą do ciasta, foremkami, i z ochotą będzie wypiekać pierniczki.
Pierniki można przygotować na wiele sposobów. Wedle tradycyjnej receptury, należy je upiec 2-3 tygodnie przed świętami, by zdążyły zmięknąć. Choć nie brakuje też przepisów na miękkie pierniczki, gotowe do kosztowania od razu po przygotowaniu i właśnie takie słodkości proponujemy upiec na tegoroczne święta.
Składniki
• 500 g mąki pszennej
• 200 g miodu sztucznego + 1 łyżka miodu prawdziwego
• 3 jaja
• 100 g masła
• 0,5 szklanki cukru
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej
• 1 łyżka kakao
• 1 przyprawa do piernika
W garnku rozpuść miody, masło, cukier i przyprawę do piernika. Wystudź. Do mąki wymieszanej z sodą i kakao dodaj jajka. Wymieszaj. Dodaj rozpuszczone masło z miodem. Zagnieć ciasto. Ciasto włóż na godzinę do lodówki. Po tym czasie, podsyp stolnicę mąką i wałkuj ciasto na grubość około 0,7 – 1 cm. Wykrawaj pierniki. Pierniczki przekładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz około 10-15 minut (długość pieczenia zależy od wielkości pierników – im mniejsze, tym krótszy czas pieczenia) w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Gotowe ciasteczka możesz dowolnie udekorować, np. kolorowym lukrem, barwnymi posypkami cukrowymi czy jadalnym żelem brokatowym.

Wilgotny, ciężki, najeżony bakaliami – makowiec na kruchym cieście

Ciastem nieodłącznie kojarzącym się z Bożym Narodzeniem jest oczywiście makowiec! Według wierzeń mak to symbol urodzaju, płodności i bogactwa, a jego spożywanie w czasie Wigilii przynosi szczęście. Oczywiście sekret idealnego makowca tkwi w masie makowej, którą najlepiej jest przygotować samemu z dobrej jakości składników.
Jeśli chcesz zachwycić swoich gości, przygotuj wilgotny i pyszny makowiec na kruchym cieście z dodatkiem jabłek i dużą ilością bakalii! Do jego przygotowania najlepiej sprawdzi się prostokątna forma do pieczenia Kaiser o wymiarach 24 x 35cm. Natomiast, by precyzyjnie odmierzyć składniki wymagane do przyrządzenia kruchego spodu i masy makowej, proponujemy wyposażyć swoją kuchnię w miarki kuchenne.
Składniki na ciasto kruche
• 250 g mąki pszennej
• 150 g zimnego masła
• 1 jajko
• 5 łyżek cukru pudru
Powyższe składniki na kruchy spód szybko zagnieć. Uformuj kulę, owiń folią spożywczą i włóż na godzinę do lodówki. Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj na kształt przygotowanej formy, po czym przełóż na blachę. Blachę z ciastem włóż do lodówki na 15 minut. Ciasto nakłuj widelcem i piecz w 180 stopniach Celsjusza przez 15 minut.
Składniki na masę makową
• 500 g maku
• 400 g jabłek
• 200 g cukru
• 150 g masła
• 5 jajek
• 60 g kaszy manny
• po 50 g rodzynków, posiekanych orzechów włoskich i kandyzowanej skórki pomarańczowej
•1,5 łyżeczki ekstraktu migdałowego
Mak zalej wrzącą wodą, ostudź, odsącz z nadmiaru wody i dwukrotnie zmiel w maszynce do mięsa. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Masło utrzyj z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodaj do niej żółtka, utrzyj. Dorzuć zmielony mak, jabłka, kaszę, bakalie i ekstrakt. Całość zmiksuj do połączenia się składników. Białka ubij na sztywno i delikatnie wmieszaj w masę makową. Przygotowaną masę wyłóż na podpieczony kruchy spód i całość piecz przez godzinę w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Tak przygotowany makowiec możesz udekorować pomarańczowym lukrem.

Klasyczny, wykwintny i aromatyczny – sernik królewski

Pachnący bakaliami i skórką pomarańczową, aksamitny i rozpływający się w ustach sernik to ciasto, które króluje na polskich stołach w czasie świąt. Tajemnica pysznego sernika tkwi w dobrej jakości twarogu. Do jego przygotowania warto wybrać twaróg tłusty lub półtłusty. Możesz kupić świeży ser w kostkach i trzykrotnie go zmielić lub kupić już zmielony ser w wiaderku. Zmielony ser powinien mieć gęstą i zbitą konsystencję bez grudek. Jaki sernik przygotować na tegoroczne święta? Proponujemy sernik królewski! To tradycyjny, polski wypiek, ciężki i wilgotny, składający się z masy serowej z dodatkiem bakalii i dwóch warstw kakaowego ciasta kruchego. Wypiek ten długo zachowuje swą świeżość, dlatego z powodzeniem można go przygotować już na kilka dni przed świętami i przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Nie wiesz, w jakiej formie upiec sernik? Spójrz tylko na szeroką ofertę form od Pavonidea! Do wypieku królewskiego deseru najlepiej sprawdzi się Pavonidea forma do ciasta kwadratowa ze szklaną podstawą pełniącą funkcję talerza.
Składniki na kruche ciasto
• 2 szklanki mąki pszennej
• 150 g zimnego masła
• ¾ szklanki cukru
• 2 jajka
• 4 łyżki kakao
• 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Z podanych składników szybko zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę, podziel na dwie części, owiń folią spożywczą i włóż do zamrażarki na 2 godziny.
Składniki na masę serową
• 1 kg sera trzykrotnie zmielonego
• 4 jajka
• 200 g miękkiego masła
• szklanka cukru
• opakowanie cukru waniliowego
• opakowanie budyniu śmietankowego
• po garści rodzynek i kandyzowanej skórki pomarańczowej
Utrzyj masło z cukrami na jasną i puszystą masę. Cały czas miksując, stopniowo dodawaj żółtka. Partiami dodawaj ser. Dokładnie zmiksuj. Na koniec dorzuć budyń i bakalie. Białka ubij na sztywno i delikatnie wmieszaj w serową masę. Jedną część zamrożonego ciasta zetrzyj na blachę, na grubej tarce i podpiecz – 10 minut w 180 stopniach Celsjusza. Na ciepły, podpieczony spód wyłóż masę serową, na wierzch zetrzyj drugą część ciasta. Piecz godzinę w temperaturze 180 stopniach Celsjusza. Studź w lekko uchylonym piekarniku.

Co jeszcze przygotować na święta? Piernikowe babeczki choinki!

Choć większości z nas baby i babeczki to wypieki kojarzące się ze świętami wielkanocnymi, to nic nie stoi na przeszkodzie, by smakowite babeczki przygotować na Boże Narodzenie, w szczególności, gdy będą miały kształt choinki i piernikowy smak. Ciekawy, choinkowy wygląd babeczek uzyskasz, jeśli zaopatrzysz się w świąteczną formę od Pavonidea! Tak przygotowane słodkości, nie dość, że będą wyśmienicie smakować z filiżanką kawy lub herbaty, to jeszcze będą stanowić świetną ozdobę stołu. Patera piętrowa z poustawianymi na niej babeczkami choinkami zachwyci wszystkich gości swym niebanalnym wyglądem. Poniższe składniki wystarczą na przygotowanie 12 piernikowych choinek.
Składniki suche
• 2 szklanki mąki pszennej
• pół szklanki cukru
• po 1 łyżeczce proszku do pieczenia i sody oczyszczonej
• 2 łyżeczki przyprawy do piernika
• szczypta soli
Składniki mokre
• po pół szklanki mleka, maślanki i miodu
• 50 ml oleju
• jajko
Składniki dodatkowe
• 100 g posiekanej gorzkiej czekolady
• jabłko starte na tarce o dużych oczkach
W jednej misce połącz ze sobą składniki suche, w drugiej – składniki mokre. Składniki suche połącz z mokrymi. Na koniec dodaj czekoladę i jabłko. Ciasto przełóż do choinkowych foremek, do ¾ wysokości. Piecz około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostygnięciu babeczki choinki możesz udekorować polewą czekoladową i cukrowymi perełkami.
Jak widzisz, przygotowanie świątecznych słodkości wcale nie musi skomplikowane i czasochłonne! Wystarczy jedynie kilka dobrej jakości składników, akcesoria kuchenne Brabantia, usprawniające proces wypiekania ciast i ciasteczek oraz odpowiednie formy do pieczenia, by móc wyczarować na święta wypieki, którym nikt się nie oprze. To jakie słodkości zagoszczą na Twoim świątecznym stole?