Naczynia żaroodporne i brytfanny to elementy, które znajdziemy niemal w każdej kuchni. Dzięki nim codzienne gotowanie i funkcjonowanie jest dużo łatwiejsze. Naczynia żarowe pomogą nam przygotować nie tylko szybkie, ale przede wszystkim smaczne potrawy.
Czym powinny się wyróżniać naczynia żaroodporne i brytfany?
Naczynia żaroodporne służą nam przede wszystkim do przygotowania potraw w piekarniku. Dlatego podczas zakupu musimy zwrócić uwagę, aby było wyprodukowane z materiału odpornego na wysokie temperatury. Producenci zazwyczaj informują w opisach produktów, jaka jest wytrzymałość danego naczynia lub po prostu podają materiał zastosowany do produkcji. Jeżeli jest nim kamionka tak jak w przypadku produktu prostokątne naczynie do zapiekania 33cm Mason Cash, wówczas możemy bezpiecznie przygotować posiłek w piekarniku. Warto zwrócić uwagę na komplet miseczki żaroodporne Sagaform, które nie wyglądają jak typowe naczynia do pieczenia. Mimo to są wykonane z łatwej do czyszczenia szkliwionej kamionki. Warto zwrócić uwagę, aby produkty nie zawierały trudno dostępnych zakamarków. Jeżeli o to zadbamy, łatwiej będzie nam umyć naczynie.
Nie zapominajmy również o sprawdzeniu praktycznych kwestii takich jak: specjalnie wyprofilowane uchwyty ułatwiające wyciąganie gorącego naczynia z piekarnika. Zwróćmy również uwagę, aby naczynie żaroodporne nie posiadało żadnych elementów z plastiku. Te same zalecenia dotyczą również brytfanny. W tym przypadku producenci podają z reguły, do jakiej temperatury można stosować dane naczynie. Brytfanna owalna z rusztem firmy Judge sprawdzi się do temperatury 240°C. Zwróćmy uwagę na ruszt, który ułatwi nam przygotowanie potraw beztłuszczowych.
Jakie są rodzaje naczyń żaroodpornych?
Naczynia żaroodporne różnią się przede wszystkim materiałami, z jakich zostały wyprodukowane. Wśród dominujących występują zazwyczaj produkty ceramiczne, szklane lub żeliwne. Eksperci informują jednak, że żelazo może przechodzić do jedzenia i wytwarzać związki szkodliwe dla zdrowia. Z kolei naczynia ceramiczne i szklane będą wyglądały znakomicie również na stole. Przykładem może być zestaw 4 naczyń do zapiekania marki Mason Cash. Biel oraz ozdobne prążkowania na ściankach zewnętrznych sprawiają, że bez obaw możemy położyć je na stole. Warto również zwrócić uwagę na oryginalne połączenie silikonu i porcelany w przypadku naczynia do zapikania z silikonu i porcelany Mastrad.
Wewnątrz znajdziemy specjalną formę z chińskiej porcelany, której podstawą jest silikon. Dodatkowo możemy zamknąć naczynie silikonową pokrywą. Takie połączenie umożliwi nam nie tylko gotowanie w piekarniku, ale również podgrzewanie w mikrofali.
Co można zrobić w naczyniu żaroodpornym?
Naczynia żaroodporne dają nam wiele możliwości. Wielu z nas łączy je przede wszystkim z daniami obiadowymi. Okazuje się jednak, że możemy przygotować w nim również doskonały deser. W sklepie Maleomi znajdziemy 6 foremek Kuchenprofi do zapiekania deserów w piekarniku. Charakteryzują się one wysoką odpornością na temperaturę - nawet do +280°C. Mogą być idealne między innymi jako naczynia do Creme Brule. Jeżeli stawiamy na wytrawne potrawy, warto pomyśleć o produkcie naczynie żaroodporne z pokrywką Kela. Został wykonany z ceramiki, a jego wymiary to 10x8 cm. Będzie ono idealnym rozwiązaniem w przypadku zapiekanek, pasztetów czy pieczeni. Możemy przygotować potrawę w kilku naczyniach, a następnie podać w takiej formie gościom.
Brytfanny z pokrywą Exclusive 36x24cm Tescoma posłużą nam nie tylko jako naczynia do pieczenia w różnego typu piekarnikach, ale również gotowania na kuchence gazowej, elektrycznej lub ceramicznej. Wysokiej jakości stal nierdzewna gwarantuje nam bezpieczeństwo i szybkie przygotowanie dań w piekarniku, na parze w wersji beztłuszczowej. Do gotowania na parze może posłużyć nam również brytfanna do gotowania na parze WMF, Vitalis.
Wady i zalety naczyń żaroodpornych i brytfann
Naczynia żarowe charakteryzują się przede wszystkim odpornością na różne temperatury. Warto pamiętać, że dotyczy to nie tylko wysokich, ale również niskich temperatur. Dlatego też bez problemu możemy przechowywać je w zamrażarce, lodówce, a także wkładać do rozgrzanego piekarnika. Warto również zaznaczyć, że każdy ma szansę znaleźć doskonałe rozwiązanie dla siebie. Wśród produktów dostępnych w sklepie Maleomi znajdziemy różnorodne kształty i rozmiary. Będą to między innymi klasyczne formy do zapiekania Aria Finegress oferowane przez Moneta, naczynia do pieczenia z pokrywą czy też brytfanny z rusztem.
Większość produktów wykonana jest w taki sposób, aby bez problemu posłużyć również jako element zastawy stołowej. Jeżeli chodzi o wady naczyń żarowych, wiele zależy od tego, z jakiego materiału zostały wykonane. Zwróćmy uwagę, że plastikowe elementy mogą się stopić i przy okazji nas poparzyć. Żelazo może reagować z jedzeniem pod wpływem wysokich temperatur. Dlatego podstawą jest dobry wybór. Jeżeli odpowiednio wybierzemy, otrzymamy szybką, pyszną i zdrową potrawę.