Forma do tarty, pizzy, ciasta CROSTATA PAVONI

59,00 zł brutto


Kupując teraz ten produkt otrzymasz 5 punktów lojalnościowych. Twój koszyk wyniesie 5 punktów lojalnościowych które mogą być zamienione na jeden bon o wartości 1,00 zł.

Brak opinii

data dostawy
wysyłka w 48h
Stan
30 Przedmioty
Koszt dostawy
od 4,99zł
PAVONI
Indeks:
FRT052MRAS.2
Marka:

Formy do wypieków w najróżniejszych wzorach. Wykonane z najlepszych surowców.

Forma do tarty, pizzy, ciasta CROSTATA PAVONI

CROSTATA to silikonowa forma idealnie nadająca się do słodkich lub słonych wypieków. Łatwa w czyszczeniu i przechowywaniu.

Najbardziej popularna forma do wypieku tart.

Przepis na tartę z jabłkami

składniki ( na średniej wielkości formę, ok. 28- 30 cm):

- 3/4 kostki zimnego masła
- 2 szklanki mąki
- 4 żółtka
- 1/2 - 3/4 szklanki cukru
- dwie, trzy łyżki śmietany lub mleka
- łyżka cukru waniliowego

nadzienie:

- 1,5 kg twardych, kwaśnych jabłek
- trzy łyżki cukru

na wierzch:

- 4 białka
- 4 łyżki cukru pudru

 Masło posiekać nożem i szybko zagnieść z resztą składników. Gdyby było twarde i kiepsko się zagniatało, dorzucić dodatkowo łyżkę, dwie mleka lub śmietany. Ciasto zawinąć w folię aluminiowa i włożyć do lodówki na godzinę lub do zamrażarki na 20 minut. Blaszkę wysmarować masłem i wysypać tartą bułką.

Jabłka obrać, pokroić w grubą kostkę, dodać cukier i podsmażać ok. 5-7 minut w rondlu z grubym dnem. Jeśli powstanie sok - odlać. Jeśli ktoś lubi, może dodać łyżeczkę cynamonu. Ja wykorzystałam ok. 1 l jabłek ze słoika.

 Zimne ciasto rozwałkować ( by było łatwiej - między dwoma arkuszami papieru do pieczenia). Piekarnik ustawić na 160 st. Ciastem wykleić formę, obciąć ewentualne nierówne brzegi (ja robię to nożyczkami), ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć fasolkami czy ryżem, by się nie wybrzuszyło podczas pieczenia. Piec ok. 15 minut, zdjąć papier i trzymac ciasto w piecu jeszcze pięć minut. Wyjać blaszkę z piekarnika, nie wyłączać temperatury. Wyłożyć jabłka na ciasto. Ubić białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukru. Ubijać aż piana będzie lśniąca. Przełożyć do dekoratora z końcówką gwiazdka i wyciskać rozetki lub nakładać piane łyżką, formując zwichrowane pagórki. Zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 120 stopni i nie czekając az się schłodzi, wstawić ciasto. Piec ok. 40 minut.

Napisz opinię

Inne produkty marki PAVONI