Nóż zwany kuchennym bądź uniwersalnym ma dłuższe i węższe ostrze od ostrza noża szefa kuchni. Świetnie się sprawdza przy krojeniu mięsa, wędlin jak również owoców i warzyw.
WÜSTHOF w swojej ofercie nie zapomniał również o początkujących szefach kuchni, którzy niekoniecznie chcą inwestować w droższe, kute noże.
SILVERPOINT to seria noży gwarantujących optymalną ostrość, dzięki której cięcie, szatkowanie i sprawianie każdego rodzaju produktów będzie lekką i przyjemną czynnością. Ostrza zostały wykonane ze stali nierdzewnej ciętej laserowo. Syntetyczna, poliueratonowa rękojeść zdobiona charakterystycznym stalowym logiem WÜSTHOF, łączona bez spoinowo jest higieniczna i dobrze zbalansowana.
Konstrukcja noży będąca owocem zbieranego od blisko 200 lat doświadczenia przez specjalistów firmy WÜSTHOF czyni pracę nożami SILVERPOINT łatwą i nie wymagającą niepotrzebnego wysiłku.
Noże WÜSTHOF są synonimem najwyższej jakości i jako takie mają służyć użytkownikom przez jak najdłuższy czas zachowując swoje właściwości.
W związku z tym pamiętajmy aby umyć je bezpośrednio po użyciu w ciepłej wodzie używając łagodnych środków myjących a następnie ostrożnie osuszyć.
Technologicznie prawie wszystkie noże WÜSTHOF nadają się do mycia w zmywarce ( z wyjątkiem noży o drewnianych rękojeściach linii IKON ). Rekomendujemy jednak mycie ręczne, ponieważ podczas mycia w zmywarce noże narażone są na pewne czynniki, mogące mieć wpływ na ich żywotność. Podczas cykli pracy zmywarki może nastąpić wzajemne obijanie się ostrzy, resztki jedzenia takie jak przyprawy, soki czy sosy mogą mieć niekorzystny wpływ na stal. Również nieodpowiednie detergenty mogą wywoływać korodowanie elementów.