Noże pojedyńcze  

  • «
  • »

Noże kuchenne to jeden z podstawowych elementów wyposażenia kuchni w każdym gospodarstwie domowym. Bez względu na to, czy jesteśmy profesjonalistami lub nie, powinniśmy korzystać wyłącznie z wysokiej jakości produktów. Dlaczego? Na jakie noże pojedyncze warto zwrócić uwagę?

Jakie noże kuchenne powinny być w każdej kuchni?

Podstawowym wyposażeniem każdego kucharza jest nóż. Dotyczy to nie tylko profesjonalistów, ale również amatorów. Odpowiednio dobrany przyrząd ułatwi nam przygotowywanie posiłków i sprawi, że gotowanie stanie się łatwiejsze. Pojawia się jednak pytanie, jakie noże będą odpowiednie. Pierwszą decyzją, jaką musimy podjąć, jest wybór: zestaw noży kuchennych czy noże pojedyncze. Jeżeli zdecydujemy się na pierwszy wariant, zaoszczędzimy czas, który musielibyśmy przeznaczyć na wybór każdego noża. Dodatkowo gotowy zestaw noży kuchennych mogą okazać się lepszym rozwiązaniem pod względem ceny. Należy jednak podkreślić, że dobre noże kuchenne powinny być przede wszystkim ostre i ergonomiczne! Dzięki temu nie będziemy odczuwali dyskomfortu podczas przygotowywania dań. 

Każdy z nas powinien mieć przede wszystkim nóż szefa kuchni. Jest to podstawowy i uniwersalny model, który sprawdzi się zarówno w przypadku mięs, jak i warzyw czy ziół. Charakteryzuje się przede wszystkim długim ostrzem, które jest zwężane ku czubkowi. Przykładem mogą być noże kuchenne IJ James Martin o długości ostrza 21 cm. Został on stworzony we współpracy z brytyjskim szefem kuchni, który pomógł producentowi Stellar osiągnięcie maksymalnej użyteczności oraz ergonomiczności. W tym przypadku rękojeść jest wykonana z gumy termoplastycznej TPR. 

Na co zwrócić uwagę kupując nóż kuchenny?

Jak zostało wspomniane, dwoma podstawowymi czynnikami, na które powinniśmy zwrócić uwagę, jest ostrość i ergonomiczność noża. Warto postawić również na jakość wykonania, kształt i oczywiście cenę. W przypadku ceny zestawy noży mogą okazać się lepszym rozwiązaniem. Doskonałą ostrość mogą również zagwarantować noże ceramiczne Shin White marki KYOCERA. Ostrze wykonane z białej ceramiki cyrkonowej sprawdzi się się doskonale podczas krojenia i siekania. Warto również podkreślić, że jest ono cięte ręcznie. Wygodne przygotowywanie posiłków gwarantuje również rękojeść wykonana z czarnego tworzywa sztucznego ABS. Japońskie noże kuchenne Santoku są dostępne w różnych wymiarach. Długość ostrza może wynosić przykładowo 14 czy też 16 cm. 

Jeżeli zależy nam na jakości noża kuchennego, powinniśmy również zwrócić uwagę na materiał, z którego został wykonany. Przykładem może być martenzytyczna stal chirurgiczna, która charakteryzuje się przede wszystkim twardością i doskonałą wytrzymałością. W tym przypadku rękojeść jest wykonana z tworzywa sztucznego. Dużym uznaniem cieszy się również nóż Stellar Samurai Deba z rękojeścią z drewna klonowego. Stożkowe ostrze wykonane z niemieckiej stali gwarantuje doskonałą ostrość i łatwe ostrzenie.

Jakie są rodzaje noży?

Zaznaczmy jednak, że w naszej kuchni powinny znaleźć się nie tylko noże szefa kuchni, ale również przeznaczone do konkretnych potraw czy produktów. Przykładem może być nóż do sera. Dzięki niemu nie używając zbyt dużej siły, pokroimy zarówno półtwarde, jak i twarde sery. Przykładem takiego produktu jest między innymi holenderski nóż do sera marki Boska. Charakteryzuje się przede wszystkim podwójnym dębowym uchwytem. Jeden z nich jest umieszczony pionowo, a druga poziomo. Jest to duże ułatwienie podczas krojenia, które gwarantuje również bezpieczeństwo. Z kolei ostrze zostało wygięte w charakterystyczny, delikatny łuk. W każdej kuchni przyda się także łopatka do sera. Praktyczny i estetyczny nóż łopatkę oferuje również marka Boska. Linia Van Gogh wyróżnia się przede wszystkim zdobieniami w formie nadruków z obrazami Vincenta Van Gogha.

Dla osób, które często do swoich potraw dodają awokado, doskonałym rozwiązaniem będzie nóż AVO z Mohy. Dzięki niemu bez problemu pokroimy owoc, nie miażdżąc przy tym miąższu. Natomiast miłośnicy zbierania grzybów będą zachwyceni nożem Sagaform z pędzelkiem do ścinania i oczyszczania grzybów. Na rękojeści znajduje się również miarka.

Czemu warto zainwestować w lepszy nóż?

Jeżeli zależy nam na dobrym nożu, musimy liczyć się z wyższym kosztem. Jego cena wynika przede wszystkim z zastosowanych materiałów. Stal wysokiej jakości zagwarantuje nam stabilne i nieścieralne ostrze. Dzięki temu krojenie będzie nie tylko łatwiejsze, ale również bezpieczniejsze. Należy również zwrócić uwagę na materiał, z jakiego została wykonana rękojeść. Dzięki temu unikniemy odcisków na dłoniach czy uciążliwych bólów. Przed zakupem warto przejrzeć dostępne zestawienia noże kuchenne ranking, które umożliwią nam dobry i świadomy wybór.