Dobrej jakości nożyce i noże kuchenne stanowią nieocenioną pomoc podczas przygotowywania potraw. Które z nich najlepiej sprawdzą się w naszych domach?
Do czego warto używać nożyce kuchenne?
Nożyce kuchenne znajdą szerokie zastosowanie w każdej kuchni. To świetny sposób na szybkie pokrojenie składników bez potrzeby wyciągania deski do krojenia oraz noża. Będą przydatne podczas pracy zarówno z mięsem, jak i warzywami – możemy je wykorzystać na przykład do obcięcia niejadalnych części ryb czy nadmiarowego tłuszczu z drobiu. Kolejnym zastosowaniem nożyc kuchennych może być także szybkie pokrojenie ziół do przyprawienia potrawy. Warto pamiętać, by po użyciu dokładnie umyć noże kuchenne – zwłaszcza wtedy, gdy ostrza miały kontakt z surowym mięsem.
Z jakiego materiału są najlepsze noże kuchenne?
Dobrej jakości nóż kuchenny to obowiązkowy element wyposażenia każdego miłośnika gotowania. Najważniejszą kwestią podczas wyboru odpowiedniego noża jest materiał, z jakiego jest on wykonany. Najlepsze noże kuchenne powstają przy wykorzystaniu wysokiej klasy stali nierdzewnej. Charakteryzują się one znaczną wytrzymałością, a dodatkowo łatwo jest je naostrzyć. Są ponadto bardzo odporne na różnego rodzaju uszkodzenia, które mogą się pojawić w trakcie przygotowywania posiłku.
Coraz większą sławą w ostatnich latach zaczęły cieszyć się również noże ceramiczne. Ich główną zaletą jest to, że nie wchodzą one w reakcję z żywnością, co znacząco wpływa na jakość posiłków. Dodatkowo są one bardzo ostre i wytrzymałe, dzięki czemu sprawdzą się w użytku przez wiele długich lat. Szczególnym atutem jest także fakt, że nie wymagają one specjalnej pielęgnacji.
Jakie są rodzaje noży kuchennych?
Noże kuchenne możemy podzielić na wiele grup – klasyfikacja opiera się najczęściej na przystosowaniu danego produktu do krojenia konkretnego rodzaju składników. Wyróżniamy noże do krojenia i obierania warzyw lub owoców, do mięsa, pieczywa, sera i innych produktów. Każdy z nich został przystosowany do wykonywania swojego zadania poprzez specjalną budowę ostrza oraz wyprofilowanie uchwytu.
Możemy także spotkać się z bardziej szczegółowymi podziałami noży kuchennych, zwłaszcza w przypadku noży przeznaczonych do obróbki mięsa. Wśród nich wyróżniamy między innymi nóż do steków, nóż santoku czy nóż do porcjowania. Każdy z tych rodzajów cechuje się konstrukcją idealnie dostosowaną do danego typu mięsa. Dzięki temu krojenie jest nie tylko łatwiejsze, ale także bezpieczniejsze. Uniwersalnym wyborem, który spełni większość naszych potrzeb w kuchni, może być zakup zestawu noży różnych typów lub rozmiarów.
Polecane marki, które produkują najlepsze noże kuchenne
Kompletując akcesoria w naszej kuchni, chcemy, aby wśród nich znalazły się przede wszystkim dobre noże kuchenne. W tej kwestii wiele zależy od producenta – najlepiej postawić na sprawdzonego dostawcę, który cieszy się zaufaniem pośród grona swoich klientów. Warto zwrócić uwagę na markę Tescoma, która zajmuje się produkcją różnego rodzaju artykułów kuchennych. W jej ofercie znajdują się także świetnej jakości noże oraz zestawy noży kuchennych.
Kolejnymi producentami, na których oferty warto zwrócić uwagę, są firmy Joie MSC, Joseph Joseph oraz Brabantia. Noże kuchenne polecanych marek zapewniają świetną trwałość przez wykorzystanie najlepszej jakości materiałów podczas produkcji. Dzięki temu mamy pewność, że kupione produkty będą nam służyć przez wiele długich lat.