Trudno wyobrazić sobie kuchnię bez patelni. Trudno też gotować z tylko jedną patelnią. Warto przejrzeć dostępne na rynku opcje i wybrać to co ułatwi nam działania w kuchni.
Jaką patelnię kupić?
Wybierając patelnię miejmy na uwadze przede wszystkim jej zastosowanie. Różne rodzaje patelni są zaprojektowane w taki sposób, aby w kuchni osiągnąć konkretny efekt. Na przykład patelnia grillowa pozwoli nam osiągnąć efekt grillowania, czego nie da nam zwykły model. Z kolei patelnia głęboka PRESIDENT Stone z pokrywką ø 24 cm nadaje się również do włożenia do piekarnika, dzięki czemu pozwoli nam stworzyć wyjątkowe, wykwintne dania.
Warto też zwrócić uwagę na materiał z jakiego jest wykonana. Od niego będą zależeć właściwości danej patelni.
Poszukując wysokiej jakości sprzętów do kuchni warto zajrzeć na stronę https://maleomi.pl/patelnie. Znajdziemy tam między innymi świetne patelnie, które pomogą nam wyczarować w kuchni wyjątkowe dania.
Jakie są rodzaje patelni?
W zależności od tego co będziemy gotować, przydać nam się może inna patelnia. Na przykład przydać nam się może patelnia do naleśników, która pozwoli smażyć idealnie cieniutkie naleśniki i odwracać je w powietrzu jak robią to najlepsi szefowie kuchni. Jeśli z kolei jesteśmy fanami kuchni orientalnej, chińska patelnia powinna znaleźć miejsce w szafce kuchennej. Żeliwne patelnie wok idealnie nadają się do przygotowywania smażonego ryżu z warzywami, orientalnych mięs i owoców morza. Warto zwrócić uwagę na fakt, że patelnie podzielić można także według możliwości ich działania na różnych typach kuchenek. Nie każda bowiem nadaje się do płyty indukcyjnej. Do pewnego czasu korzystanie ze wspomnianego woka było w tym przypadku niemożliwe, pojawiła się jednak na rynku patelnia Wok 28 cm, Rose Gold Diamant, która idealnie współgra również z taką kuchenką. Przed zakupem zawsze warto sprawdzić oznaczenia na danym produkcie.
Patelnie możemy też podzielić według materiałów jakich użyto do ich wykonania, między innymi na teflonowe, ceramiczne czy żeliwne.
Czym wyróżnia się dobra patelnia?
Dobra patelnia powinna przede wszystkim być bezpieczna w użytkowaniu. Jeśli w czasie smażenia czy duszenia potrwa wydziela jakiekolwiek toksyczne substancje, powinniśmy się jej od razu pozbyć. Istotne jest także, aby była wykonana z porządnych materiałów. To w co warto zainwestować to patelnia ceramiczna lub patelnia teflonowa. Obie są odporne na zarysowania, nie przywierają też do nich potrawy. Nadają się zarówno do smażenia, jak i duszenia produktów. Warto zastanowić się też, czy nie przyda nam się patelnia żeliwna - w dobrej jakości tego rodzaju patelni wszystko smaży się szybciej i bardziej równomiernie, nadaje się również ona do serwowania potraw (na przykład: patelnia żeliwna do serwowania 15 cm).
Polecane przepisy na patelnię
Nawet mając w domu jedną patelnię wyczarujemy wspaniałe potrawy. Patelnia do smażenia ryb sprawdzi się świetnie, gdy będziemy chcieli przygotować delikatne mięso ryby, jedynie filetując ją, a nie rozdrabniając. Do takiej patelni ryby nie przywrze, zachowując soczystość i delikatność po usmażeniu. Z czym warto ją podać? Ze śwież pietruszką i kolendrą, na pierzynce z jaśminowego ryżu. Z kolei patelnia GrandCHEF ø 32 cm, 2 uchwyty będzie znakomita do przygotowania różnego rodzaju past i makaronów. Świetnie sprawdzi się sos ze świeżych liści szpinaku i fety lub pesto bazyliowe z czosnkiem. Do gęstego sosu na patelni wystarczy dorzucić ugotowany makaron i pomieszać. Podany startym parmezanem dogodzi podniebieniom łasuchów. A jeśli mamy apetyt na coś słodkiego, idealnie sprawdzi się patelnia 4 wgłębienia SmartClick ø 24 cm, w której przygotujemy na przykład amerykańskie pancake. Podawać je można z syropem klonowym i świeżymy owocami sezonowymi.
Bo dobra patelnia to połowa sukcesu w kuchni.