Japońskie noże od lat cieszą się niezachwianą opinią w Europie, a nawet na całym świecie. Kasumi to marka, która wypuszcza na europejski rynek funkcjonalne noże wykonane z najwyższej jakości stali.
Kasumi to japoński producent noży, który swoją działalność rozpoczął już w 1916 roku. Marka powstała w miejscowości Seki, która już setki lat temu była znana jako rejon ludzi zajmujących się obróbką metalu. Kiedyś szczególnie doceniano pochodzące z Seki miecze, dziś natomiast są to kuchenne noże, przy których produkcji Japończycy wykorzystali przekazywaną z ojca na syna wiedzę rzemieślniczą. W Seki obróbką metalu zajmowano się już w XV wieku, więc wiedza ta jest naprawdę ogromna.
Noże Kasumi zbierają same pozytywne opinie zadowolonych kucharzy amatorów i profesjonalistów, jednak nie są to najpopularniejsze akcesoria tego typu. Marka wypuszcza na rynek subtelne produkty i nie inwestuje w głośną reklamę. Noże Kasumi są jednak warte uwagi ze względu na swoją jakość wykonania i użyte do tego celu materiały. Nie mają one sobie równych pod kątem wytrzymałości.
Nóż produkcji Kasumi to najczęściej produkt wykonywany ze stali nierdzewnej VG-10, czyli odmiany słynącej z niezwykłej wytrzymałości. Jej wykorzystanie pozwala na uzyskanie bardzo wysokiej twardości ostrza. Określa się ją za pomocą skali Rockwella – w przypadku noży Kasumi ocena ta może sięgać nawet do 62 punktów, podczas gdy popularne noże europejskie miewają niewiele ponad 50 punktów. Uchwyty od noży marka często wykonuje z drewna Pakka, czyli warstw brzozy klejonej żywicą pod wysokim ciśnieniem.
W ofercie Kasumi dostępne są różne modele noży przeznaczone zarówno do użytku prywatnego, jak i wykorzystania w profesjonalnych kuchniach w lokalach gastronomicznych. Znaleźć tu można noże uniwersalne, nóż do chleba, nóż Nakiri, Sashimi, szefa kuchni Titanium, nóż japoński do trybowania ze stali damasceńskiej, lub szeroki nóż Santoku.
Noże Kasumi zbierają pozytywne opinie i należą do najbardziej polecanych akcesoriów kuchennych, dlatego warto rozważyć ich zakup wtedy, gdy w kuchni zaczyna brakować jakiegoś modelu. W ofercie Kasumi nie brakuje noży uniwersalnych, które sprawdzą się w każdych warunkach. Ich trwałość może zaskoczyć niejednego kucharza. Najpopularniejsze modele to nóż do chleba oraz nóż szefa kuchni.
Wcale nie mniej warte uwagi są także mniej popularne noże o dokładnie sprecyzowanym przeznaczeniu. Przykładem takiego modelu jest nóż japoński Nakiri, którego szerokie i elastyczne ostrze pozwala na wygodne krojenie warzyw i ziół. Jego prosta krawędź umożliwia zastosowanie wielu profesjonalnych technik krojenia, które przyspieszają pracę kucharza.
Na naszej stronie prawdziwym hitem okazał się japoński nóż Santoku z ostrzem o długości 16,5 cm. To połączenie klasycznego noża szefa kuchni z popularnym w kraju kwitnącej wiśni tasakiem. Takie narzędzie umożliwia szybkie i wygodne siekanie, szatkowanie i krojenie, zarówno miękkich warzyw, jak i twardego mięsa. Mniejszy nóż Santoku o długości 13 cm to dobra propozycja dla osób, które nie mają jeszcze zbyt pewnej ręki lub chciałyby działać precyzyjniej.
Sporym zainteresowaniem cieszą się także noże do trybowania, czyli filetowania mięsa. To dość rzadko spotykane modele na europejskim rynku, które jednak, jak się okazuje, są na nim bardzo potrzebne, Wytrzymałe i elastyczne ostrze umożliwia oczyszczenie mięsa z włókien i kości, przez co przyrządzone na nim potrawy zachowują pełnię smaku, są miękkie i wyraziste.