Nóż japoński szefa kuchni Titanium dł. 13 cm niebieski
Nóż japoński szefa kuchni Titanium dł. 13 cm niebieski
359,00 zł
Nóż szefa kuchni Titanium dł. 20 cm niebieski
Nóż szefa kuchni Titanium dł. 20 cm niebieski
529,00 zł
Nóż japoński Santoku mały kuty VG10 HM dł. 13 cm stal młotkowana
Nóż japoński Santoku mały kuty VG10 HM dł. 13 cm stal młotkowana
679,00 zł
Nóż japoński szefa kuchni kuty VG10 HM dł. 20 cm stal młotkowana
Nóż japoński szefa kuchni kuty VG10 HM dł. 20 cm stal młotkowana
899,00 zł
Nóż uniwerslany 20 cm, Tora
Nóż uniwerslany 20 cm, Tora
279,00 zł
Nóż japoński Sashimi dł. 24 cm stal damasceńska
Nóż japoński Sashimi dł. 24 cm stal damasceńska
1219,00 zł
Nóż japoński Nakiri dł. 17 cm ze stali damasceńskiej
Nóż japoński Nakiri dł. 17 cm ze stali damasceńskiej
749,00 zł
Nóż japoński do trybowania dł. 16 cm ze stali damasceńskiej
Nóż japoński do trybowania dł. 16 cm ze stali damasceńskiej
519,00 zł
Nóż japoński uniwersalny krótki dł. 12 cm stal damasceńska
Nóż japoński uniwersalny krótki dł. 12 cm stal damasceńska
449,00 zł
Nóż japoński do trybowania dł. 14 cm stal damasceńska
Nóż japoński do trybowania dł. 14 cm stal damasceńska
519,00 zł
Japoński kamień ostrzałka średnio ziarnista 240
Japoński kamień ostrzałka średnio ziarnista 240
279,00 zł
Japoński kamień ostrzałka drobno ziarnista 3000
Japoński kamień ostrzałka drobno ziarnista 3000
469,00 zł
Nóż szefa kuchni Titanium dł. 20 cm
Nóż szefa kuchni Titanium dł. 20 cm
529,00 zł
Nóż japoński Santoku Titanium dł. 18 cm
Nóż japoński Santoku Titanium dł. 18 cm
509,00 zł
Nóż japoński wąski kuty Titanium dł. 20 cm
Nóż japoński wąski kuty Titanium dł. 20 cm
489,00 zł
Nóż japoński uniwersalny Titanium dł. 12 cm
Nóż japoński uniwersalny Titanium dł. 12 cm
349,00 zł
Nóż japoński do warzyw Titanium dł. 8 cm
Nóż japoński do warzyw Titanium dł. 8 cm
309,00 zł
Nóż japoński szefa kuchni Titanium dł. 13 cm
Nóż japoński szefa kuchni Titanium dł. 13 cm
359,00 zł
Nóż japoński do warzyw kuty VG10 dł. 7 cm
Nóż japoński do warzyw kuty VG10 dł. 7 cm
799,00 zł
Nóż japoński uniwersalny kuty VG10 dł. 12 cm
Nóż japoński uniwersalny kuty VG10 dł. 12 cm
859,00 zł
Nóż japoński do trybowania szeroki kuty VG10 dł. 14 cm
Nóż japoński do trybowania szeroki kuty VG10 dł. 14 cm
919,00 zł
Nóż japoński Santoku mały kuty VG10 dł. 13 cm
Nóż japoński Santoku mały kuty VG10 dł. 13 cm
909,00 zł
Nóż japoński wąski kuty VG10 dł. 20 cm
Nóż japoński wąski kuty VG10 dł. 20 cm
1079,00 zł
Nóż japoński do chleba kuty VG10 dł. 25 cm
Nóż japoński do chleba kuty VG10 dł. 25 cm
1079,00 zł
Nóż japoński szefa kuchni kuty VG10 dł. 20 cm
Nóż japoński szefa kuchni kuty VG10 dł. 20 cm
1139,00 zł
Nóż japoński szefa kuchni kuty VG10 dł. 24 cm
Nóż japoński szefa kuchni kuty VG10 dł. 24 cm
1229,00 zł
Nóż japoński wąski kuty Titanium dł. 20 cm niebieski
Nóż japoński wąski kuty Titanium dł. 20 cm niebieski
489,00 zł
Nóż japoński do warzyw kuty Titanium dł. 8 cm niebieski
Nóż japoński do warzyw kuty Titanium dł. 8 cm niebieski
309,00 zł
Nóż japoński uniwersalny Titanium dł. 12 cm niebieski
Nóż japoński uniwersalny Titanium dł. 12 cm niebieski
349,00 zł
Nóż japoński Santoku Titanium dł. 18 cm niebieski
Nóż japoński Santoku Titanium dł. 18 cm niebieski
509,00 zł
Nóż japoński do carvingu/oczkowania VG10 HM dł. 9 cm młotkowany
Nóż japoński do carvingu/oczkowania VG10 HM dł. 9 cm młotkowany
609,00 zł
Nóż japoński uniwersalny kuty VG10 HM dł. 12 cm młotkowany
Nóż japoński uniwersalny kuty VG10 HM dł. 12 cm młotkowany
649,00 zł
Nóż japoński do trybowania szeroki kuty VG10 HM dł. 14 cm
Nóż japoński do trybowania szeroki kuty VG10 HM dł. 14 cm
679,00 zł
Nóż japoński Nakiri kuty VG10 HM dł. 17 cm stal młotkowana
Nóż japoński Nakiri kuty VG10 HM dł. 17 cm stal młotkowana
919,00 zł
Nóż japoński Santoku kuty VG10 HM dł. 18 cm młotkowany
Nóż japoński Santoku kuty VG10 HM dł. 18 cm młotkowany
899,00 zł
Nóż japoński wąski kuty VG10 HM dł. 20 cm młotkowany
Nóż japoński wąski kuty VG10 HM dł. 20 cm młotkowany
829,00 zł
Nóż japoński do chleba kuty VG10 HM dł. 25 cm młotkowany
Nóż japoński do chleba kuty VG10 HM dł. 25 cm młotkowany
909,00 zł
Nóż japoński szefa kuchni kuty VG10 HM dł. 24 cm młotkowany
Nóż japoński szefa kuchni kuty VG10 HM dł. 24 cm młotkowany
1069,00 zł
Nóż japoński do chleba ze stali damasceńskiej
Nóż japoński do chleba ze stali damasceńskiej
799,00 zł
Nóż japoński Sashimi dł. 21 cm ze stali damasceńskiej
Nóż japoński Sashimi dł. 21 cm ze stali damasceńskiej
1169,00 zł

Japońskie noże od lat cieszą się niezachwianą opinią w Europie, a nawet na całym świecie. Kasumi to marka, która wypuszcza na europejski rynek funkcjonalne noże wykonane z najwyższej jakości stali.

Kasumi – informacje o marce

Kasumi to japoński producent noży, który swoją działalność rozpoczął już w 1916 roku. Marka powstała w miejscowości Seki, która już setki lat temu była znana jako rejon ludzi zajmujących się obróbką metalu. Kiedyś szczególnie doceniano pochodzące z Seki miecze, dziś natomiast są to kuchenne noże, przy których produkcji Japończycy wykorzystali przekazywaną z ojca na syna wiedzę rzemieślniczą. W Seki obróbką metalu zajmowano się już w XV wieku, więc wiedza ta jest naprawdę ogromna.

Noże Kasumi zbierają same pozytywne opinie zadowolonych kucharzy amatorów i profesjonalistów, jednak nie są to najpopularniejsze akcesoria tego typu. Marka wypuszcza na rynek subtelne produkty i nie inwestuje w głośną reklamę. Noże Kasumi są jednak warte uwagi ze względu na swoją jakość wykonania i użyte do tego celu materiały. Nie mają one sobie równych pod kątem wytrzymałości.

Jakie noże są w ofercie Kasumi?

Nóż produkcji Kasumi to najczęściej produkt wykonywany ze stali nierdzewnej VG-10, czyli odmiany słynącej z niezwykłej wytrzymałości. Jej wykorzystanie pozwala na uzyskanie bardzo wysokiej twardości ostrza. Określa się ją za pomocą skali Rockwella – w przypadku noży Kasumi ocena ta może sięgać nawet do 62 punktów, podczas gdy popularne noże europejskie miewają niewiele ponad 50 punktów. Uchwyty od noży marka często wykonuje z drewna Pakka, czyli warstw brzozy klejonej żywicą pod wysokim ciśnieniem.

W ofercie Kasumi dostępne są różne modele noży przeznaczone zarówno do użytku prywatnego, jak i wykorzystania w profesjonalnych kuchniach w lokalach gastronomicznych. Znaleźć tu można noże uniwersalne, nóż do chleba, nóż Nakiri, Sashimi, szefa kuchni Titaniumnóż japoński do trybowania ze stali damasceńskiej, lub szeroki nóż Santoku.

Jakie noże Kasumi warto posiadać w swojej kuchni?

Noże Kasumi zbierają pozytywne opinie i należą do najbardziej polecanych akcesoriów kuchennych, dlatego warto rozważyć ich zakup wtedy, gdy w kuchni zaczyna brakować jakiegoś modelu. W ofercie Kasumi nie brakuje noży uniwersalnych, które sprawdzą się w każdych warunkach. Ich trwałość może zaskoczyć niejednego kucharza. Najpopularniejsze modele to nóż do chleba oraz nóż szefa kuchni.

Wcale nie mniej warte uwagi są także mniej popularne noże o dokładnie sprecyzowanym przeznaczeniu. Przykładem takiego modelu jest nóż japoński Nakiri, którego szerokie i elastyczne ostrze pozwala na wygodne krojenie warzyw i ziół. Jego prosta krawędź umożliwia zastosowanie wielu profesjonalnych technik krojenia, które przyspieszają pracę kucharza.

Bestsellery Kasumi na maleomi.pl

Na naszej stronie prawdziwym hitem okazał się japoński nóż Santoku z ostrzem o długości 16,5 cm. To połączenie klasycznego noża szefa kuchni z popularnym w kraju kwitnącej wiśni tasakiem. Takie narzędzie umożliwia szybkie i wygodne siekanie, szatkowanie i krojenie, zarówno miękkich warzyw, jak i twardego mięsa. Mniejszy nóż Santoku o długości 13 cm to dobra propozycja dla osób, które nie mają jeszcze zbyt pewnej ręki lub chciałyby działać precyzyjniej.

Sporym zainteresowaniem cieszą się także noże do trybowania, czyli filetowania mięsa. To dość rzadko spotykane modele na europejskim rynku, które jednak, jak się okazuje, są na nim bardzo potrzebne, Wytrzymałe i elastyczne ostrze umożliwia oczyszczenie mięsa z włókien i kości, przez co przyrządzone na nim potrawy zachowują pełnię smaku, są miękkie i wyraziste.