Szczypce  

  • «
  • »

Jakie są rodzaje szczypców kuchennych?

Szczypce kuchenne to niezbędnik każdego kucharza, zarówno zawodowego, jak i amatora przygód w kuchni. To uniwersalne narzędzie ma szereg praktycznych zastosowań. W zależności od swoich proporcji i kształtu, posłuży do nakładania wszelkiego typu potraw. Dzięki niemu organizowane przez nas kolacje staną się symbolem szyku i elegancji. Nie może ich także zabraknąć w restauracji oraz w trakcie przyjęć.

Pomimo różnych zastosowań, to co łączy wszystkie szczypce, to ich funkcja oraz banalnie prosta obsługa. Nie ujmuje ona jednak ich przydatności. Dzięki nim będziemy mogli z powodzeniem nałożyć jedzenie, z zachowaniem wszelkich norm czystości i estetyki.

W zależności od rodzaju serwowanej potrawy, możemy wyróżnić:

  • szczypce do grilla - znakomite do przywracania i zdejmowania gorących mięs
  • szczypce do mięs - w tym zaokrąglone akcesoria do formowania pulpetów
  • szczypce sałatkowe - zbudowane z dwóch pojemnych i dopasowanych do siebie łyżek
  • szczypce do makaronu - wyposażone w “grzebienie”, które ułatwiają nałożenie  długiego makaronu na talerz
  • szczypce do lodu - w formie smukłej pęsety
  • szczypce do ciast - do nakładania wyrobów cukierniczych
  • szczypce bufetowe - uniwersalne do nakładania wszystkich rodzajów potraw. Określane również jako szczypce boczne.

Na co zwrócić uwagę, kupując szczypce kuchenne? 

Przy zakupie szczypców warto zwrócić uwagę na to, czy umożliwią nam bezpieczne obchodzenie się z gorącymi powierzchniami. Odpowiednio dopasowane do naszych potrzeb szczypce mistrzowsko. Jak jednak właściwie dobrać zestaw szczypiec?

Przede wszystkim akcesoria te należy dopasować do materiału, z jakiego wykonane zostało naczynie. Jego powłoka ma niesamowicie ważne znaczenie. Zły dobór szczypiec może bowiem spowodować jej uszkodzenie. W przypadku powierzchni teflonowych zaleca się stosowania przyborów wykonanych z delikatnego materiału, min. silikonu, drewna lub plastiku. Pod żadnym pozorem nie należy używać akcesoriów metalowych.

Inwestując w zakup przyborów drewnianych, nie można zapomnieć o tym, by nie myć ich w zmywarce. Czynność ta może znacznie skrócić czas ich użytkowania. Niewątpliwie jednak ich zaletę, stanowi atrakcyjna cena oraz ekologiczne wykonanie. Największą trwałością charakteryzują się natomiast przedmioty wykonane z silikonu. Ponadto cieszą oko rozmaitością kształtów i kolorów.

Do czego przydają się szczypce w kuchni?

Szczypce kuchenne to akcesoria o różnorodnym zastosowaniu. Sprawią, że gotowanie stanie się czystą przyjemnością - i to dosłownie, bo uchronią nas przed pobrudzeniem lub poparzeniem dłoni. To niezawodne narzędzie, które raz na zawsze zastąpi służący do obracania potraw widelec lub łopatkę. Dzięki niemu nakładanie sałatek czy makaronu już nigdy nie będzie stanowiło dla nas problemu. Szczypce to również niezbędnik każdego fana potraw grillowanych.

Polecane szczypce do kuchni

Największym powodzeniem kucharzy na całym świecie cieszą się produkty Cuisipro oraz Tescoma. Oferują oni szeroki asortyment akcesoriów kuchennych, w przystępnych cenach. Sztandarowym produktem pierwszej z marek, stały się szczypce do grilla, które podbiły serca swoich użytkowników. Jeżeli jednak zależy Ci na urządzeniu godnym prawdziwego wielbiciela barbecue, polecamy Ci produkt dostępny na stronie. Jeżeli jednak Twoje zdolności kulinarne ograniczają się jedynie do gotowania makaronu, idealne dla siebie szczypce znajdziesz tutaj. Warto również zwrócić uwagę na awangardowe szczypce płaskie marki Mani, których możemy używać do kostek lodu, oliwek lub tostów. Na wyróżnienie zasługują także nowość na rynku - szczypce do słoików. Wyposażone w antypoślizgowy, nienagrzewający się uchwyt, staną się niezastąpionym urządzeniem fanów wekowania. W kwestii organizowania przyjęć, na których królują przekąski, najlepiej sprawdzą się pęsety, takie jak ta oferowana na stronie