Sztućce są podstawowym elementem wyposażenia każdej kuchni. Piękne, solidne wykonane będą zakupem na lata, który nie tylko posłuży domownikom, ale także ozdobi spotkania w gronie przyjaciół i rodziny.
Czym charakteryzują się dobre sztućce?
Dobre sztućce powinny być przede wszystkim wygodne w użyciu. Nic nam z pięknie zdobionych łyżek czy noży, jeśli akcesoria źle leżą w dłoni i ciężko zjeść nimi posiłek. Dobrym przykładem są tutaj sztućce wykonane ze srebra, które choć estetyczne, są niepraktyczne. Srebrna zastawa wymaga czasochłonnej pielęgnacji i szczególnej ostrożności - kontakt z detergentami lub określoną grupą produktów może powodować odbarwienia kruszcu. Nic dziwnego, że obecnie ekskluzywny zestaw sztućców znajdziemy wyłącznie w domach prawdziwych koneserów.
Sztućce kuchenne, odpowiednio wyważone i wykonane z wysokojakościowych materiałów, dopełnią elegancko podane posiłki i zachwycą twoich gości. Pod kątem estetyki warto postawić na minimalistyczną stylistykę, która doskonale sprawdzi się w nowoczesnych kuchniach (w tym stylu został zaprojektowany np. komplet sztućców AMO marki Vialli Design).
Z jakiego materiału powinny być zrobione sztućce?
Zestawy sztućców dostępne w maleomi są produkowane z najwyższą starannością z dobrej gatunkowo stali nierdzewnej. Akcesoria kuchenne wykonane z tego surowca są nie tylko odporne na działanie środków chemicznych, ale także wytrzymałe na rdzę i mechaniczne odkształcenia, dzięki czemu zachowują dobry wygląd i funkcjonalność przez wiele lat. Ich połysk nie znika, bez względu na to, czy myjesz je ręcznie czy w zmywarce. Dłuższą żywotność sztućców gwarantuje również ich odpowiednie przechowywanie - w tym celu warto wyposażyć kuchnię np. w organiczne wkładki do szuflad.
Sztućce ze stali można spotkać w różnych wariantach. Do popularnych stopów należy stal chromowa-niklowa 18/10, ceniona ze względu na wysoką trwałość i odporność na korozje. Ten typ materiału został wykorzystany przy produkcji sztućców Verlo Tres. Dla alergików polecane są natomiast sztućce ze stali nierdzewnej 18/0, które powstają bez użycia niklu.
Jak ułożyć sztućce?
Wygląd sztućców to nie wszystko. To, w jaki sposób nakryjesz do stołu jest równie ważne - prawidłowy układ sztućców zgodnie ze sztuką savoir -vivre'u będzie wyrazem klasy gospodarza i szacunku dla gości. Wyłożone akcesoria powinny pochodzić z jednego kompletu - do codziennego użytku świetnie sprawdzą np. sztućce z serii Classic, a na specjalne okazje zestaw X-LO by Eternum. W jego skład wchodzą 24 elementy: widelce, noże stołowe i dwa rodzaje łyżek.
Podstawowa zasada głosi, że sztućce na stole należy układać w kolejności ich użycia (najdalej od talerza znajdą się te, których użyjemy jako pierwszych). Po prawej stronie umieszcza się, kolejno, nóż stołowy, łyżkę do zupy i nóż obiadowo-deserowy, a po lewej - widelec stołowy i widelec do przystawki. Akcesoria po lewej stronie nakrycia można włożyć w eleganckie kieszonki na sztućce. Nad talerzem przewidziano natomiast miejsce na widelczyk i/lub łyżeczkę deserową.
Jak usunąć klej po naklejce ze sztućców?
Łyżki, noże i widelce - szczególnie te kupowane pojedynczo, rzadziej sztućce w walizce - mogą być opatrzone naklejką z ceną lub numerem seryjnym, którą należy usunąć przed użyciem. Jak to zrobić, by na sprzęcie nie pozostały nieestetyczne resztki kleju? Dobrą praktyką jest wstępne ogrzanie powierzchni (np. za pomocą suszarki), które ułatwi ściągnięcie naklejki. W walce z zabrudzeniem sprawdzi się płyn do mycia naczyń, a także preparaty na bazie tłuszczu - oleje spożywcze, kosmetyki - lub alkoholu typu ocet spirytusowy, perfumy czy zmywacz do paznokci.