Tarki i szatkownice  

  • «
  • »

Tarka oraz szatkownica to narzędzia niezbędne w każdej kuchni, zarówno domowej jak i profesjonalnej. Przyspieszają i ułatwiają przygotowanie potraw, czyniąc gotowanie jeszcze przyjemniejszym. Jak wybrać te, które najlepiej się sprawdzą?

Czym wyróżnia się dobra tarka?

Dobra tarka jest przede wszystkim ostra i łatwa w obsłudze. Warto również zwrócić uwagę na szczegóły wykonania – zrobiona ze stali nierdzewnej, będzie trwała i odporna na zmywanie, a antypoślizgowa rączka znacząco ułatwi obsługę.

Kupując tarkę zwróćmy przede wszystkim uwagę na to, jakiej jakości są tworzywa, z jakich została wykonana. Dobra tarka pozostanie ostra i wydajna przez lata. Może również stać się ozdobą kuchni, jeśli wybierzemy tę o nowoczesnym designie.

Na co zwrócić uwagę kupując tarkę?

Zanim kupimy tarkę, musimy zastanowić się, do czego będziemy jej używać. Tarka do warzyw będzie miała większe oczka niż tarka do ziemniaków. Różny będzie również sam kształt oczek, dzięki czemu uzyskamy inne rozdrobnienie przygotowywanego jedzenia.

Możemy kupić tarkę dedykowaną danemu typowi powierzchni, np. Tarka Premium Zester, która została stworzona z myślą o skórce cytrusów. Świetnym wyborem będzie również taka z wymiennymi tarczami, jak tarka Vitamino wielofunkcyjna, czy kilkustronna, której świetnym przykładem jest tarka z plastikową rękojeścią Handy 6-stronna.

Szatkownica – do czego może się przydać?

Jeśli w naszych posiłkach często pojawiają się warzywa, warto zainwestować w szatkownicę. Znacząco przyspieszy przygotowywanie potraw, a dodatkowo korzystając z niej, zużyjemy mniej energii, niż ręcznie krojąc składniki nożem. Co więcej, tak przygotowane warzywa będą podzielone na równe, estetyczne kawałki, dzięki czemu łatwiej będzie stworzyć z nich ozdobne kompozycje.

W zależności od układu ostrzy, możemy uzyskać różne formy pokrojenia warzyw – idealnym przykładem jest krajarka do kostki i słupków Handy. Dwa ostrza umożliwiają uzyskanie dwóch form rozdrobnienia. Natomiast szatkownica mandolina veggie pro ma aż 4 funkcje krojenia!

Szatkownica ułatwi również siekanie świeżych ziół. Jeśli planujemy samodzielnie przygotować domowe kiszonki, szatkownica do kapusty będzie gadżetem, który znacząco ułatwi cały proces. Poza tarką i szatkownicą, maszynka do mielenia jest kolejnym akcesorium, które przyda się w każdej kuchni.

Najlepsze tarki i szatkownice z naszej oferty

Poza wspomnianymi już wcześniej modelami, spośród których każdy posiada wyróżniające go zalety, warto również wyróżnić wyjątkowe produkty do tarcia lub szatkowania. Ciekawym rozwiązaniem jest krajarka do plasterków Precioso – przypominająca nożyce, umożliwia krojenie zarówno ziół jak i warzyw bezpośrednio nad naczyniem, w którym gotujemy. Dzięki temu ograniczamy ilość ubrudzonych misek i garnków, używanych w trakcie przygotowania posiłku.

Tarka do sera Trio Formaggio XL będzie spełnieniem marzeń każdego fana kuchni włoskiej. Trzy zróżnicowane powierzchnie tarcia nadadzą się do każdego rodzaju sera. Poradzi sobie zarówno z miękkimi, wodnistymi serami, jak i z tymi twardymi.

Siekacz Handy wyróżnia się dzięki wyjątkowemu systemowi obsługi – ostrza poruszane są przez pociągnięcie linki wbudowanej w pokrywkę urządzenia. W zależności od ilości wykonanych ruchów, możemy osiągnąć wiele poziomów rozdrobnienia. Ten siekacz nada się zarówno do warzyw, jak i ziół.