Zaparzacze  

  • «
  • »

Kawa czy herbata? Czyż nie jest to jeden z naszych najczęstszych porannych dylematów? Dobra kawa bądź herbata może nam pomóc w dobrym rozpoczęciu dnia, nawet jeśli wstaniemy lewą nogą! Jak jednak uzyskać najlepszy napar? Rozwiązaniem jest skorzystanie z jednego z wielu rodzajów zaparzaczy.

Czym jest zaparzacz i dlaczego warto się nim zainteresować?

Zaparzacz to przydatne akcesorium kuchenne, przy pomocy którego możemy zaparzyć herbatę bądź kawę. Wszelkiego rodzaju napary roślinne przygotujemy przy użyciu zaparzacza do ziół. Jest to niezbędny gadżet każdego kawosza oraz miłośnika herbaty, który powinien się znaleźć w jego podstawowym wyposażeniu kuchennym. Używanie zaparzacza znacznie ułatwia życie każdego amatora wcześniej wspomnianych ciepłych napojów. Pozwala w łatwy sposób oddzielić fusy od płynu, dzięki czemu picie będzie jeszcze przyjemniejsze. Poza tym niektóre z zaparzaczy potrafią wyglądać naprawdę efektownie!

Jakie są rodzaje zaparzaczy?

W zależności od trunku, który chcemy zaparzyć, zaparzacze można podzielić na dwie kategorie: zaparzacze do herbaty oraz zaparzacze do kawy. Zaparzacze możemy także uszeregować ze względu na sposób użycia, metodę parzenia, rodzaj wykonania (stalowy, aluminiowy, silikonowy lub kamionkowy) czy kształt. Możemy znaleźć produkty wzorowane na wielu różnych rzeczach, na przykład w kształcie jednorożca. Przykładami zaparzaczy do herbaty mogą być zwykły, klasyczny zaparzacz wykonany z siateczki stalowej, kubek z zaparzaczem lub cały dzbanek czy też filiżanka z zaparzaczem. W kategorii zaparzarek do kawy możemy zaś na przykład wymienić kawiarkę, chemex lub zaparzacz do kawy tłokowy, czyli tak zwany French press. Wszystkie z nich nieznacznie różnią się zasadą działania, ale mają to samo zadanie – pomóc nam w uzyskaniu pysznego naparu!

Jak dobrze zaparzyć kawę bądź herbatę?

Zaparzenie pysznej, aromatycznej kawy czy herbaty wielu ludziom zdaje się trudne, ale wcale tak nie jest! Jest to sztuka prostsza, niżby się wydawało. Najlepiej w tym celu skorzystać właśnie z zaparzacza. Przy zaparzaniu herbaty należy zadbać o odpowiednią temperaturę i skład wody, banalna sprawa. W przypadku kawy rzeczy mają się podobnie, jednak spora ilość osób zachodzi w głowę, jak używać zaparzacza do kawy? Wszystko zależy od rodzaju użytej zaparzarki do kawy, jednak należy pamiętać, że w każdym przypadku powinniśmy zadbać o świeżo mielone ziarna. Wtedy bez wyjątku zaparzacz pozwoli nam wydobyć niesamowite aromaty kawowych olejków eterycznych, a sam smak będzie niepowtarzalny.

Wady i zalety zaparzaczy

Jak każdy z przedmiotów codziennego użytku, tak i zaparzacze nie ustrzegły się wad, szczególnych dla swojego typu. W ogólności przy wyborze odpowiedniego produktu należy zwracać uwagę, żeby elementy typu rączki czy uchwyty były wykonane z materiałów, które nie nagrzewają się zbytnio oraz żeby tworzywo, z którego jest zrobiony zaparzacz, nie zmieniało smaku naparu.

Zaletami zaparzaczy są przede wszystkim umożliwienie wydobycia niesamowitych aromatów i zapachów z naparów oraz po prostu ułatwienie sobie życia kuchennego. Pozwalają nam też za jednym razem przygotować większą ilość ulubionego trunku. Często zaparzacze posiadają też nóżki, dzięki czemu nie niszczą blatu, co może stać się przy postawieniu gorącego kubka.

Jednakże ostatecznie zaparzacze do kawy czy zaparzacze herbaty mają więcej zalet niż wad. Jest to gadżet niezbędny w każdej kuchni, który ułatwi nam życie podczas porannego posiłku. Będzie także niezastąpioną pomocą w czasie wizyty znajomych.